Borçların yeniden yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı ile sicil affını içeren 15 maddelik torba yasa teklifi Meclis'e sunuldu. Ak Parti milyonlarca vatandaşı ilgilendiren borçların yapılandırılmasını için sunduğu teklife göre peşin ödeme yapana hesaplanan ÜFE tutarından yüzde 90, ilk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara ise ÜFE'de yüzde 50 oranında indirim uygulanacak.
AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu 15 maddelik kanun teklifi iş dünyası yakından ilgilendiriyor. Ak Parti'nin sunduğu kanun teklifinde borçların yeniden yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı dışında kasa ve stok düzeltme beyanı,ortaklar cari hesap düzeltmeleri, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, işletme aktifine kayıtlı taşınmazların kayıtlı değerlerinin yükseltilmesi gibi düzenlemeleri içeriyor. Sunulan teklif tasarısında 30 Nisan 2021 tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Başvurular 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek.
Alacakların işlenmiş olan gecikme faizleri silinecek bunun yerine YI-UFE katsayısıyla faiz hesaplanacak ve borçluya 6, 9, 12 ve 18 taksit şeklinde ve ikişer ayda bir ödemeli seçecek sunulacakken ilk taksit ödemeleri ise Eylül 2021 ayı sonuna kadar yapılabilecek. Kişiler ilk 2 taksit ödedikten sonra 2 taksit ödememe yani 2 taksit ödemeyerek taksit atlatma hakkı var ancak ödenmeyen 2 taksit son taksiti izleyen bir sonraki ayda gecikme zammıyla birlikte ödenecek.
Taksitle değil peşin ödemeyi tercih eden borçlular ise ÜFE tutarında yüzde 90 indirim yapılacak. İlk 2 taksit ödeme sürecinde tüm borcunu ödeyen borçlulara ÜFE'de yüzde 50 oranında indirim yapılacak. Matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla, düzenlemenin yayımı tarihinden önce başlayan ancak tamamlanamamış bulunan vergi incelemeleri, takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecek.
30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak peki bu borçların arasında COVID-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları yapılandırma içinde yer alacak mı? COVID-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak.
Matrah ve vergi artırımdan yararlanamayacak kişilerde var. Bu kişiler defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu fiiller nedeniyle incelemesi devam edenler ile terör suçundan hüküm giyenler, haklarında terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen FETÖ gibi yapılara üyeliği veya iltisakı bulunanlar kişiler.
Ak Parti milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yasa teklifini Meclis'e sundu.
Teklifte borçların yeniden yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı dışında kasa ve stok düzeltme beyanı, ortaklar cari hesap düzeltmeleri, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, işletme aktifine kayıtlı taşınmazların kayıtlı değerlerinin yükseltilmesi gibi düzenlemeler içeriyor.
Teklif tasarısının kapsamına 30 Nisan 2021 tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar giriyor.
Başvurular 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek.