Türkiye'de son yıllarda pek çok üniversite açılmıştır. Söz konusu üniversitelere ek olarak daha öncesinde de Türkiye'nin köklü üniversiteleri arasında kabul edilen Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi İstanbul Üniversitesi gibi evren-kentlere ek olarak Gebze Teknik Üniversitesi gibi okullarda hem ülkenin teknoloji, bilim ve kültür-sanat dallarında bilirkişi ve öğretim üyesi yetiştirmesinin yanında pek çok kişiye de iş fırsatı yaratmakta.
Üniversitelerin açmış oldukları iş ilanlarını ise yine üniversitelerin kendi sitelerinde ve Resmi Gazete'de yer alan ilanları takip edip öğrenebilirsiniz.
Öğretim görevlisi olmak isteyen kişinin öncelikle lisans eğitimi sürecinde başarılı bir öğrenci olması lazımdır. Lisans mezunu olan bireyin ALES'ten önceden belirlenmiş olan bir puan alıp ilk etap içerisinde yüksek lisans yapması gerekiyor. Yüksek lisans toplam 2 yıl sürmekte ve bu 2 yıl da 1 yılı ders 1 yılı da tez aşamasıdır.
Yüksek lisans döneminin bitmesinin ardından ALES'ten 70 veya üzeri bir puan alıp üniversitelerin kadrolarının takip edilmesi gerekiyor. Hem devlet üniversiteleri hem vakıf üniversiteleri kadroları resmi gazetede yayınlanıyor. Aranan şartlar eğer uyuyorsa başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Öğretim görevlisi için lisans eğitimini bitirip ALES'e ve yabancı dil sınavına girip yeterli puanı elde ettikten sonra tezli yüksek lisans eğitimin yapmalasınız. Daha sonra resmi gazete üniversitelere ilanlarını gönderiyor. Şartlara detaylı bir biçimde bakıp başvuru yapılabilir.
Başvuru yapıldıktan sonra lisans, ALES ve YDS gibi dil puanlarının ortalaması alınıyor. İlk 10 kişi ön değerlendirmeye çağrılır ve yazılı sınava tabi tutulur. Söz konusu yazılı sınavda da sıralama olur.