Yükselen konut fiyatları, büyükşehirlerin insanları memnun etmemesi, uzaktan iş ve eğitimin artışı sonucu insanlar, İstanbul ve Ankara'dan kaçmaya başladı. Trafik, ev kiralarının yükselişi, sorunlu altyapılar sonunda insanlar kırsala kaçmaya başladı. Koronavirüs ile birlikte arsa fiyatları da yükselmiş durumda.
Koronavirüs yüzünden insanlar artık toplu taşıma değil bireysel otomobiller tercih ediyor. Otomobil patlaması gibi arsalarda da fiyat patlaması olmuş durumda. İnsanlar ev almak yerine arsa alıp içinde kendilerine ait bir ev yaratmak; içinde sessizlikte yaşamak istiyor. İlk tercihleri müstakil ev olsa da firmaların müstakil evleri yüksek fiyatla satması nedeniyle tüketici odağını arsa almaya çekti. 2021'in bitmesine 2 ay varken arsa ve tarla satışında sayı 1 milyona dayanmış durumda.
Koronavirüsten önce başlayan bu furya, Koronavirüs'ün ortaya çıkmasıyla çok hızlı şekilde ilerliyor. Yakın gelecekte büyükşehirlerin insanlar tarafından tercih edilmeyeceği ön görülüyor. Deprem korkusu ve yoğun maratondan yorulan insanlar, birikimleriyle arsa satın almaya başlamış durumda ve bu furyanın bitmeyeceğine kesin gözle bakılıyor.
İstanbul ve Ankara'dan kaçmak isteyen insanlar, fahiş fiyatlar müstakil ev satın almak istemiyor. Onun yerine arsa alıp kendi tarlası ve kendi evini kurmak insanlara daha cazip geliyor. Koronavirüsle birlikte müstakil hayat, izole yaşam tarzları uzun süre trend olacak gibi.
TSKB Gayrimenkulün araştırmalarına göre Ege, Marmara ve Akdeniz kıyı bölgelerinde arsa fiyatları artıp duruyor. İmarlı arsalar üzerinden araştırma gerçekleştirildi. Araştırma sonucu en çok tercih edilen yerlerin yazlık kullanıma müsait olmasıyla birlikte sıcak kıyı bölgeleri.
Ege kıyılarında Muğla, İzmir ve Aydın illerinin kıyı ilçeleri yükseldi. Akdeniz'de Antalya, Mersin; Marmara'daysa Çanakkale ve Balıkesir illerinde arsa fiyatları çok tercih edilmeleri gereğince yükselmiş durumda.
Fiyatların artış sebebi sadece yatırım amaçlı satın alımlar değil. İnsanların yaşama amaçlı bu şehirleri tercih etmesi de etken.
Araştırma sonrası en çok arsa fiyatı artışının İzmir'de olduğu öğrenildi. 2019 - 2021 arası arsa fiyatlarına bakıldığında en büyük artış yüzde 178 ile İzmir'in Seferihisar ilçesinde olduğu bildirildi. Artış %176 ile Dikili, %170 ile Alaçatı, yüzde 147 ile de Çeşme izlendi. Arsa fiyatının en yükse olduğu il olan İzmir'i %143 arsa artışıyla Muğla'nın Datça ilçesi izliyor.
Çanakkale'de fiyat artışları %131'i bulurken, Balıkesir'de %91, Antalya'da %87'ye kadar çıktı. Belirtilen bölgelerde konut fiyatlarının da artığını bildiren TSKB Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, bölgelerde evlere yönelik ilgi ve inşaat maliyetlerindeki artış da etkili. Türkiye'de 2021 yılında 950 binden fazla arsa ve tarım alanı satıldı. En çok fiyat artışı olan iller arasında İstanbul bulunmuyor.