Bilim, sanayi ve teknoloji bakanı faruk özlü cam filminin neden yasak olduğunu anlattı
Teknoloji bakanından cam filmi yasağıyla ilgili yeni açıklama
Bilim, sanayi ve teknoloji bakanı faruk özlü cam filminin neden yasak olduğunu anlattı.
Bilim, sanayi ve teknoloji bakanı faruk özlü, cam filmiyle ilgili ısrarın emniyet genel müdürlüğü'den geldiğini söyledi. alınan kararda terör hassasiyetinin dikkate alındığını ifade eden bakan özlü, 26 ekim 2017'de sona erecek yasağın bu nedenle kaldırılmadığını söyledi.
Cam filmi neden yasak?
Cam film araçlarda önce serbest bırakılmış ardından sürpriz bir kararla tekrar yasaklanmıştı. peki cam film neden yasak, tek istisnası ne? bilim, sanayi ve teknoloji bakanı faruk özlü, cam filmler hakkında yeni açıklamalar yaptı.
Bilim, sanayi ve teknoloji bakanı faruk özlü, cam filmiyle ilgili ısrarın emniyet genel müdürlüğü'den geldiğini söyledi. alınan kararda terör hassasiyetinin dikkate alındığını ifade eden bakan özlü, 26 ekim 2017'de sona erecek yasağın bu nedenle kaldırılmadığını söyledi. mecliste araçlarda cam filmi kullanımına ilişkin sorularını yanıtlayan özlü, 2016 yılında cam filmi yasağının bu yıl 26 ekim'de kaldırılmasına yönelik karar aldıklarını hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi: "fakat bu seneki terör eylemleriyle sebebiyle emniyet müdürlüğüyle yaptığımız görüşmelerde, cam filmi konusunda emniyet müdürlüğümüz hassasiyet gösterdi ve dedi ki 'bu kaldırma işini, iptal edin.' aslında emniyet müdürlüğünün terörle ilgili hassasiyeti olmasaydı, 26 ekim 2017'de cam filmi yasağı kalkacaktı. fakat emniyet müdürlüğü ısrar etti, dolayısıyla cam filmi yasağı devam etti."
Tek istisna var
Yaklaşık 5.5 milyon aracı ilgilendiren cam filmi yasağına ilişkin tartışmalar devam ederken yasağın tüm araçları kapsamadığı, filmin dereceleri olduğu söylentilerine bilim, sanayi ve teknoloji bakanı faruk özlü nokta koydu. özlü, yasağın camlarına sonradan film kaplatan tüm araçları kapsadığını bunun tek istisnasının fabrika çıkışlı araçlar olduğunu söyledi.
Cam filmi kullanımının hiçbir zaman serbest olmadığının altını çizen özlü, nisan ayından bu yana emniyetle yapılan görüşmelerde, "terör eylemleri var, tespit etmekte zorlanıyoruz" talepleri üzerine cam filmi yasağını sonlandırma yönündeki iradeyi ortadan kaldırdıklarını kaydetti.
Cam filmi nasıl sökülür?
Cam filmi kenar kısmından tırnak kullanılarak, olmuyorsa da falçata kullanılarak kaldırılmaya çalışılır. eğer film cama çok kuvvetli bir şekilde yapışmadıysa, kaldırılan kısmından tutulan film yavaş ve dikkatli bir şekilde çekilerek camdan sökülür.
Film camdan sökülemiyorsa bu kez filmin ısıtılıp yumuşatılması gerekir. bu iş için fön makinesi kullanılabilir. fön makinesi ile iyice yumuşatılan film camdan rahatlıkla çıkacaktır.
Arka camlardaki filmlerin sökülmesinde rezistansa zarar verilmemesi için dikkatli olunmalıdır. bunun için arka cam silindikten sonra koyu renk bir çöp torbası tek kat olarak camı kaplayacak şekilde kesilir ve arka cam dışarıdan tamamen bu poşetle kaplanır. içeriden de camın altına yine tek kat siyah poşet serilir. öncelikle sprey ile cam üzerindeki filmin her tarafına 1/3 oranında amonyak içeren su sıkılır. daha sonra alta serilen poşet cama yapıştırılır ve araç arka camı güneş gören bir yere bırakılarak 3 saat kadar beklenir. bu şekilde iyice ısınan ve yumuşayan film rezistansa zarar verilmeden kolaylıkla sökülebilir. bu yöntem diğer camlar için de uygulanabilir.
İnatçı filmleri sökmek için kullanılan bir yöntem de buhar makinesi kullanılmasıdır. film kenarından kaldırılarak film ve cam arasına sıcak buhar uygulanması filmin sökülmesini kolaylaştırır.
Filmler söküldükten sonra cam sabunlu su ile silinmeli, camda kalan yapıştırıcı artıkları da önce kredi kartı gibi sert bir malzemeyle, leke çıkmıyorsa da jiletle dikkatlice kazınarak çıkartılmalıdır.
Tek istisna var
Yaklaşık 5.5 milyon aracı ilgilendiren cam filmi yasağına ilişkin tartışmalar devam ederken yasağın tüm araçları kapsamadığı, filmin dereceleri olduğu söylentilerine bilim, sanayi ve teknoloji bakanı faruk özlü nokta koydu. özlü, yasağın camlarına sonradan film kaplatan tüm araçları kapsadığını bunun tek istisnasının fabrika çıkışlı araçlar olduğunu söyledi.
Hangi cam filmi serbest
Cam filmi yasağını içeren madde bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığının, araçların imal, tadil ve montajı hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği, resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığı tarafından geçen hafta yürürlüğe giren cam filmi yasağına ilişkin denetimler başladı. bu yönetmenliğe göre onay verilen cam filmi uygulama şartları şunlardır;
araç ön camına hiçbir şekilde cam filmi uygulanamaz.dış ışık yansıtma oranı üzerinde olan cam filmleri kullanılamaz.
Net cam filmi kalınlığı en fazla 80 µm (mikrometre 1/1000000 m) olmalıdır. (+2 µm ölçün toleransı uygulanır.)cam filmlerde pvc kullanılamaz.kaplamada kullanılan yapıştırıcı akrilik esaslı olmalıdır.
Cam filmlerin uv koruması %98 olmalıdır.cam filmi uygulaması sadece cam panellerin iç yüzeyine yapılmalıdır.
Sürücünün 180 derece ön görüş alanı içerisinde sağ ve sol kolunda kalan yan emniyet camlarına uygulanan cam filmleri ile ışık geçirgenliği en az %70 olmalıdır.sürücünün arka görüş alanı içerisinde kalan camlarda cam filmleri ışık geçirgenliği en az %20 olmalıdır.