Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM komisyonunda onaylandı.
AK Parti milletvekillerinin imza attığı ve ekonomiye dair düzenlemeleri barındıran, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda onaylandı.
Düzenleme sayesinde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yeniliğe gidiliyor.
Bu Kanun'a bağlı olan kamu kurum ve kuruluşlarına, korunması, riskli ya da masraflı olan menkul malların da pazarlık yoluyla satış olanağı sağlanıyor. Menkul mallar, elektronik ortam üzerinden ya da tahsil dairelerinin satış yerinde açık artırma ile peşin para ile satışı yapılabilecek. Çürüme, bozulma gibi nedenlerle korunmasına imkan olmayan yada beklediğinde ciddi bir değer düşüklüğüne maruz kalacağı anlaşılan mallar ve korunması riskli ya da masraflı olan mallar uygun yerde pazarlık yoluyla, borsası olan mallar da alakalı borsada satılabilecek.
ÜCRETSİZ İZNE AYRILANLARA MÜJDE!
Teklif sayesinde, yeme-içme hizmeti sektöründe yer alan iş yerlerinde, bu yılın Mart ayında hizmet akdi olan ve ücretsiz izne çıkan personellerden mevcut yürürlükte olan nakdi ücret desteğinden yararlanamayanlara, bu yılın Nisan ile Mayıs aylarına dair, ücretsiz izne çıktıkları dönemde, günlük 50 TL ödeme yapılması bekleniyor. Aynı zamanda mecvut nakdi ücret desteği alanlar için de destek miktarı 50 TL'ye yükseltiliyor.
Yeme içme sektöründe aktif olan işyerlerinde 2021 Mart ayına ait muhtasar ile prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılar için bu senenin Nisan ile Mayıs aylarına dair seçilen prime temel kazanç alt sınırı üzerinden hesaplaması yapılan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin hepsi, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri bütün primlerden mahsup edilerek İşsizlik Fonu üzerinden karşılanacak.
İş yeri ile alakalı muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin kanuni süreci içerisinde verilmemesi, primlerin kanuni süresinde ödenmemesi, mahkeme hükmüyle ya da yapılan denetimlerde çalıştırdığı şahısların sigortalı olarak bildirilmediğinin ya da bildirilen sigortalı çalışanın fiilen çalıştırılmadığının belirlenmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara dair gecikme cezası ile gecikme zammı borcu olması hallerinde bu destekten faydalanılamayacak.