Kripto para borsası şiddetli bir şekilde yükseliyor. Aniden zengin olma ihtimali bulunduran kripto para piyasası için haram olup olmadığı konuşuluyor. Nihat Hatipoğlu kripto para haram mı açıklamalarında bulundu.
Geleneksel borsalara güveni azalan ve ülkelerin para politikalarının ani değişimleri sonucu batmanın eşiğine gelen yatırımcılar soluğu kripto para borsasında aldı. Birçok kripto parası bulunuyor ve hepsinin kendi değişkenleri var. Nispeten ülkelerin para politikalarından daha az etkilenen kripto para borsası, geleneksel borsadan birçok açıdan farklılığı bulunuyor.
Daha teknoloji temelli olan kripto para, anlık değişimler ve hızlı para kazanma sebebiyle birçok insanın aklında şüphe uyandırıyor. Kripto paranın haram olup olmadığı bu sebepten ötürü konuşuluyor.
DİYANETTEN YENİ KRİPTO PARA AÇIKLAMASI
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yeni kripto para açıklamalarında bulundu. Açıklama şu şekildedir:
“Şu an itibariyle insanların birbirlerine çok rahat ve güvenli bir şekilde kripto parayı kullanma ortamı oluşmaması nedeniyle ve herhangi bir istismara sebep olabileceği, insanın insana zarar verme ihtimalinin henüz ortadan kalkmaması sebebiyle şu an caizdir denilemiyor. Güvenilir olmadığı ve istismara açık olduğu için caiz diyemeyiz. Bunu biz bir uzman yardımcısı arkadaşımıza tez konusu olarak verdik. Bir hocamız tez olarak bunu hazırlıyor. Ama şu an itibariyle kripto paralar için caizdir değildir diyemiyoruz.”
HAYRETTİN KARAMAN'DAN KRİPTO PARA AÇIKLAMASI
Ünlü ilahiyatçı Karaman da kripto para hakkında açıklamalarda bulundu. Karaman, “Bu sisteme girmek ve kullanmak, yüksek risk taşıdığı, çok oynak ve kaygan sisteme sahip olduğu, aşırı elektrik israfına sebep olduğu ve hukuki boşluklar nedeniyle hırsızlık gibi suçlara ceza verilememesi, kara para aklamaya açık olması ve dijital para hesap sahibi öldüğünde varislere intikal etmemesi gibi sebeplerden dolayı caiz değildir.” açıklamasında bulundu.
KRİPTO PARA NEDİR?
Şifreleme yöntemiyle dijital yollarla üretilen, elle tutulamayan, ulusal paralara alternatif olmak için ortaya atılan dijital bir varlıktır. Kripto paraların arkasında devletler bulunmaz. Tek bir kişi bile kripto para üretebilir. Kripto para üzerinde şu an herhangi bir denetim bulunmamaktadır. Genel olarak uzun vadeli yatırım olarak kripto para tercih edilir. Peki, kripto para caiz mi? Kripto para için diyanet ne diyor?
ENDONEZYA'DAN KRİPTO PARA FETVASI
Tarjih Konseyi ve Muhammediye Merkez İcra Kurulu Başkanı Tajdid, kripto para kullanımına dair yeni bir fetva paylaştı. Fetvada Müslümanlar için kripto paranın günah olduğu belirtiliyor. Sebepleri arasında kripto para varlıklarının spekülatif ve volatiliteye sahip olması, en temel sorun. Altın gibi gerçek bir varlığa dayanmadığı ve belirsiz olması, diğer bir husus olarak yer alıyor. Takas işlemlerinin devlet kontrolünde olmaması ve merkez bankaları tarafından onaylanmaması durumu kötüleştiriyor.