Çalışanların en büyük güvencelerinin başında kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı geliyor. Son dakika haberine göre, Devletten işsize 2862 lira maaş ödenecek.
1 Temmuz tarihinden itibaren fesih yasağı kalkarken ilave istihdama da teşvikler devreye alındı. Yeni işçi alanlara 12 ay boyunca 1.556 Liralık vergi ve prim parası devlet tarafından ödeneceği bildirildi. Bu süre kadın ve genç işçilerde 18 ay olarak uygulanabilecek.
Normalleşme ile beraber hizmetler sektörü ve turizm ile yeme içme sektörlerindeki hareketlilik eleman ihtiyacını da arttırmış oldu.
Son dakika haberine göre, açıklanan Mayıs ayı işsizlik rakamlarındaki düşüşün özellikle Temmuz ayı ile beraber çok daha hızlanacağını ve tek haneli rakamların önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacağını bekliyoruz.
Mayıs ayından itibaren işsiz sayısı 265 bin vatandaş azalırken oranda 13,2'ye geriledi.
ÖDENEK SÜRÜYOR
Bir taraftan ilave istihdama destekler sürerken bir yandan da işini kaybedenler için devreye alınan işsizlik ödeneği önemli bir destek olmayı devam ettriliyor. İşten kendi istek ve kusuru dışında ayrılanlara ödenen işsizlik maaşı geçmiş prim sayısına göre 6 aydan başlayıp 10 aya kadar çıkmaktadır.
Böylece işsiz sigortalıların yeni bir iş bulana kadar nakit ihtiyacı karşılanırken İŞKUR vasıtası ile de bir iş bulmaları da sağlanıyor. İşsizlik maaşı kişinin aldığı son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Fakat geçerli asgari üret üzerinden de sınırları bulunuyor.
Son 3 senede en az 600 gün primleri olan ve son 120 günde de iş akdi sürerken işten çıkartılanlar için 10 aya kadar 2.862 TL'yi bulan işsizlik maaşı ödeniyor. İşsizlik maaşı brüt maaşın %40'ı kadar ödeniyor.
Bu durumda asgari ücretli bir vatandaşın alacağı en düşük işsizlik maaşı 1.431 lira olurken en yüksek maaş ise brüt asgari ücretin %80'i kadar ödeniyor. Bu durumda en yüksek maaş da 2.862 lira olarak veriliyor.
İŞSİZLİK MAAŞINA NASIL BAŞVURU YAPILIR?
İşsizlik maaşı için İŞKUR'a doğrudan ya da internet yolu ile başvurmak gerekiyor. Fakat burada bir süre sınırı bulunuyor.
İşten ayrıldıktan sonra 1 ay içinde başvuru gerekiyor. Bu süre aşıldığı takdirde alınacak maaş süresi de o kadar düşüyor. Yani 10 ay maaş alacak bir sigortalı eğer 2 ay geç başvurursa 8 ay maaş alıyor.
İŞSİZLİK MAAŞI ALANLARA SUNULAN HİZMETLER
İşsizlik ödeneği alan vatandaşların çeşitli hizmetlerden yararlanabilirler:
Yeni bir iş bulma
İşsizlik maaşı
GSS primi
Meslek geliştirme kurslarına katılım
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINIR?
İşsizlik ödeneği, belirli süre ve miktarda alınabilir. Her vatandaşın işsizlik maaşını hak etme süresi aynı değil. Hizmet sözleşmesi sona ermeden önceki son 3 yıl içinde:
1080 gün sigortalı çalışan bireyler 300 gün
900 sigortalı çalışan bireyler 240 gün
600 gün sigortalı çalışan bireyler 180 gün boyunca bu ödenekten yararlanırlar.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
İşsizlik maaşı, çalışan işçinin son 4 aylık brüt ücretin günlük ortalamasının yüzde 40'ı şeklinde ödenir. İşsizlik maaşı günlük hesaplanır ve aylık olarak ödenir. Günlük brüt kazançlar, sigortalı şahsın son 4 aylık kazancına göre belirlenir. Bunla beraber:
Son 4 ay asgari ücretle çalışan bireyler 1.420,14 lira
Son 4 ay 4.100 TL ile çalışan bireyler 1.627,55 lira
Son 4 ay 7.500 TL ile çalışan bireyler 2.840,28 lira işsizlik maaşı alır.