Çip krizi sonucu araba stoklarında yaşanan eksiklik sonucu ikinci el otomobil fiyatları yükselmeye devam ediyor. Peki, çip krizi nedir? Çip krizi son durum nasıl?
Dünya, Pandemi dolasıyla ekonomik açıdan ne kadar kırılgan olduğunu göstermişken, yaralarını saramadan yeni bir krizle karşı karşıya geldi. Birçok sebepten ötürü şu an çip krizini yaşıyoruz. Otomotiv fiyatlarını çılgınlarca yükseltecek çip krizi sonucu insanlar çip krizinin neden çıktığını merak ediyor. Çip üretiminde arz yetersizliği, çelik fiyatlarında artış, lojistik derken, otomotiv endüstrisi nur topu gibi yeni bir probleme daha kavuştu! Çin’in daha az magnezyum üretmesi, otomotivde ciddi problemler doğurabilir. Peki, çip krizi sıfır ve ikinci el otomobil sektörünü etkiler mi? Otomotivde çip krizi nedir? Hepsi haberimizde.
ÇİP KRİZİ NE ZAMANA KADAR SÜRER?
Otomobil alma hayali kuranlara Fitch Ratings olumlu bir haberle geldi. Fitch, küresel çip krizinin 2022 Hazirandan sonra hafiflemeye başlayacağını ve 2023'te sonra ereceğini ön görüyor. Fitch, çip üretiminin Asya kıtası dışına kaydığını ve Asya tekelinden çıkıp dünya geneline yayılacağını bildirdi. Özellikle ABD hükümeti ile ortaklık kurulması masada.
ÇİP KRİZİ HAKKINDA RAPOR HAZIRLANDI
Yarı iletken madde sıkıntısı hala tüm dünyada sürüyor. Pandemide başlayan ve üretimde büyük sıkıntılara yol açan tedarik krizi, stok kıtlığını ve ikinci el fiyatlarındaki artışı getirdi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan ve 150'den fazla şirketi kapsayan ankette krizin ne noktaya geldiği gözler önüne seriliyor. Gelen bilgilere göre çip krizinin hala sonuna gelmedik ve ABD çip üretimine başlamadan bu kriz düzelmeyecek.
DEV MARKANIN SATIŞLARINDA DEV DÜŞÜŞ
Mercedes Benz'i bünyesinde bulunduran Daimler AG Grubu tarafından 2021 yılında ne kadar satış yapıldığı açıklandı. Yapılan açıklamada geçen yıla oranla yüzde 5 düşüş yaşandı. Satışlar 2 milyon 962'ye geriledi. Açıklamada bu gerilemenin sebebi olarak tedarik zincirindeki sıkıntılar belirtildi.
OTOMOTİV SANAYİ DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, Pandemi sebebiyle kaynaklanan tedarik zinciri sorununa değindi. Krizin tüm üretim ortamını muğlaklaştırdığını ve araç sektörünün öngörülmesi zor bir yola gittiğini söyledi. Dünya çapında mikroçip krizi nedeniyle üretimin aksadığını belirten Yenigün, 10.3 milyon aracın bu sebepten üretilmediğine değindi. Yenigün'e göre 2022 yılı da 2021 gibi darboğazda geçecek.
APPLE'DAN ÇİP KRİZİNE MÜDAHALE GİRDİ
Apple, çip krizi sebebiyle Iphone üretiminde azaltmaya gitmiş, normalden daha az yeni Iphone üreteceğini açıklamıştı. Bu da Iphone kıtlığı yaşanacağı anlamına geliyor. Bu sebepten ötürü Apple, tedarik zincirindeki sorundan kendi emeğiyle çıkmayı planlıyor. 2023 yılına kadar kendi çiplerini üretmeye hazırlanan teknoloji şirketi, kendine yetmeyi planlıyor.
DEV ALMAN MARKA TEDARİK SIKINTISI ÇEKİYOR
Volkswagen, altında Audi, Bugatti, Seat, Skoda ve Porsche markalarını barındırıyor. Tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle dev Alman otomotiv markası büyük sorunlar yaşıyor. Bu grup, araç teslimatında geçen seneye göre yüzde 31 düşüş yaşadı. 2020 yılında 616 bin araç tedarik edilmişken bu yıl 300 bine kadar düştü.
ÇİP KRİZİ SON DURUM
Yarı iletken ürünlerde sıkıntı hala devam ediyor. İnsanlar bu kadar ekonomi büyümüşken neden çip üretilmiyor diye soruyor. Sebeplerinden en önemlisi, çip üretmek için temiz suya ihtiyaç duyulması. Bu da maliyeti olağanüstü seviyelere yükseltiyor. İkinci sebep olarak fabrikaların kurulmasının uzun sürmesi. Diğer bir sebep ticaret savaşları sonucu ülkelerin birbirlerine fırsat vermemesi. Böyle giderse çip krizi uzun süre devam edecek.
ARZ SIKINTISI İKİNCİ EL FİYATLARINI FIRLATTI
Tedarik zincirindeki sıkıntıyla birlikte stokçular fiyatları inanılmaz yükseltmişti. Şirketlerin araç sıkıntısı çekmesi sebebiyle stokçular fiyatları inanılmaz derecede yükseltmişti. Stokçulardan şimdi de kıyasçılar patlak verdi. Arzda sıkıntının geçmemesi sebebiyle ikinci el araç satacak olan vatandaşlar araçlarını diğer modellerin fiyatlarına bakarak satıyor. 200 bin TL değeri olan araç 220 bin TL'ye çıkabiliyor. Zincir seviyesine ilerleyen bu durum, her aracın otomatik olarak yüzde 20 yükselmesi anlamına geliyor.