Emekli olup çalışmaya devam edenler için kıdem tazminatı önemli bir konu. Aylığını kestirip çalışan herkes işveren işten çıkarır veya haklı nedenle işten ayrılırlarsa kıdem tazminatı alabiliyor. Ayrıntılar haberimizde…
1 Ekim 2008 tarihinden daha önce emekli olan veya çalışmaya başlayan bir kişi, emekli olduktan sonra 4/a’lı olarak aynı veya başka bir işverene bağlı çalışmaya devam etmek isterse sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek aylığı kesilmeden çalışabilir. Aynı şekilde bu kişi emekli olduktan sonra aylığını kestirip normal prim ödeme yöntemine de dönebilir. Bu uygulama ile beraber birçok kişi yaşlılık aylığı almaya devam ederek çalışabiliyor. Böylece hem yaşlılık aylığı almaya devam etmek hem de kıdem tazminatına hak kazanmak isteyenler bu yolu tercih ediyor.
Milliyet’ten Cem Kılıç’ın yazısında bahsettiği gibi; işçilerin bağlı bulundukları kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurum veya sandıklardan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almak için işten ayrılmaları; kıdem tazminatına hak kazandırır. Sigortalı olanlara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için de çalıştıkları işten ayrılmaları ve yazılı istekte bulunmaları gerekir. Bu sebeple sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma imkânı bulan işçiler hem yaşlılık aylığı bağlatmak hem de kıdem tazminatı alabilmek için istifa etmeyi tercih ediyor.
YARGITAYDAN YENİ KARAR: ÖNCEKİ DÖNEMDE SIFIRLANMIYOR
Yargıtay daha önce işten ayrılan çalışanın tekrar aynı iş yerinde çalışmaya devam etmesi durumunda, emekli olunan tarihte kıdem tazminatı ödenmiş ise, kıdem hakkının sıfırlandığı kararını vermişti. Yani yargıtayın kararına göre emekli olup kıdem tazminatı aldıktan sonra çalışmaya devam eden bir kişi için yeni bir çalışma dönemi başlıyor ve bir yıllık asgari süre de baştan başlıyordu. Bu noktada, çalışana son süre üzerinden kıdem tazminatı ödenmesi söz konusu olmaktaydı. Çalışana ödenecek kıdem tazminatının emekli olduktan sonraki dönem üzerinden hesaplanması gerekiyordu.
Yargıtay yakın tarihli verdiği bir kararda, yukarda yazanların aksine bir karar verdi. Bu son karara göre emeklilik sebebi ile ödenen kıdem tazminatının önceki dönemde sıfırlanmadığı ve kıdem tazminatının son işten ayrılma tarihindeki ücret ve süre üzerinden hesaplanması kararını verdi.
YAŞLILIK AYLIĞINI KESTİRMEK LAZIM
Emekli olduktan ve kıdem tazminatı aldıktan sonra aylığını kestirmeden çalışanlar işten çıkmak istediklerinde emekli oldukları sebebiyle tekrar kıdem tazminatı talep edemezler.
Ancak sosyal destek primi (SGDP) ödemek yerine yaşlılık aylığını kestirerek çalışmaya devam edenler, istedikleri zaman işten ayrılarak kıdem tazminatı talep edebilir. Bu sebeple emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek isteyenler, kıdem tazminatı konusunda dikkat etmeliler. SGDP ödeyerek çalışanlar ise işverenin işten çıkarması durumunda ya da haklı sebeplerle işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı alabilirler.