Son dakika gelen habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir ve servetlerin gerçek sahiplerinin tespit edilebilmesi için tebliğ yayınladı.
Son dakika gelen habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında mükelleflerin bildirimlerini düzenleyen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği dün resmen yürürlüğe girmiş oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tebliği bankalar, spor kulüpleri ve kripto para hizmet sağlayıcılarının da aralarında bulunduğu pek çok farklı nitelikteki kuruluşu ilgilendirmektedir.
Gelirlerin, servetlerin arkasındaki gerçek kişilerin bilinmesi, vergi kaçakçılığı ile mücadele amacı ile çıkarılmış olan düzenlemeye göre, yüzlerce meslek grubu, şirket ortak ve sahipleri için, her sene Ağustos ayında, ''Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu'' doldurarak Maliye'ye teslim edecek. Mali Suçları Araştırma Kurumu Başkanlığı, yanlış ve eksik bilgi verenlere yönelik cezai soruşturma yapılacağı da belirtildi.
1 AĞUSTOS TARİHİNDE BAŞLIYOR
Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirim süreci 1 Ağustos tarihinden itibaren faal olan kurumlar vergisi mükellefleri, kollektif şirketlerde şirketi temsile yetkili kimse yahut ortak, Türkiye'de yönetim merkezi veya mukim yöneticisi olan yabancı ülkede kurulmuş trust ve benzeri teşekküllerin yöneticileri, mütevellileri veya temsilcileri vermek zorunda olacak.
KRİPTO PARADA BİLDİRİM ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
''Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun''un uygulanmasında yükümlü olarak sayılan bankalar, finansman ve faktoring şirketleri, sermaye piyasası aracı kurumları, portföy yönetim şirketleri, spor kulüpleri ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının aralarında bulunduğu pek çok farklı işteki kuruluş Gelir İdaresi'nce talep edildiğinde müşterileri tarafınca gerçekleştirilmiş olan işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini bildirme zorunluluğu da bulunacağı belirtildi yeni düzenleme ile...
Tarihi eser, antika ve sanat eseri alım satım işiyle de uğraşanlar yahut bunların müzayedeciliğini yapanlar da bu listede yer aldığı görülmektedir. Merkezi yurt dışında bulunan yükümlünün şube, acente, temsilci ve ticari vekilleri ile benzeri bağlı birimler de talep edildiğinde müşterileri tarafınca gerçekleştirilen işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini Gelir İdaresi'ne haber verilmesi zorunluluğu getirildi. Kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan diğer mükelleflerle diğer kişiler gerçek faydalanıcı bilgisini her senenin Ağustos ayı sonuna kadar İdare'ye elektronik ortamda bildirmek zorunda olacak. Bildirime konu bilgilerde değişiklik olması halinde, değişiklikler bir ay içinde kesinlikle bildirilmesi gerekecek.
BİLGİLER 5 SENE SAKLANACAK
Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimine konu edilen bilgilerin mükellefler tarafınca, bildirimin verildiği tarihi takip eden senenin başından itibaren 5 sene saklaması gerekecek. Bununla beraber bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun ilgili ceza hükümleri uygulanacağı da belirtildi.