Döviz kurunun yükselmesiyle birlikte yüzde 30 zamla birlikte benzin ve dizelinin 10 TL’ye yaklaşacağı ön görülüyordu. Doların TL kuruna karşı 9,35lere kadar çıkması sonrası akaryakıt dışında tekstil ve gıda sektörüne de bir o kadar zam geleceği uzmanlar tarafından ön görülüyor.
Son bir haftada dolar kurunun fırlamasıyla birlikte akaryakıta geçen hafta iki defa zam geldi. ÖTV'nin benzin ve motorinde sıfırlanmasıyla birlikte dolar kuru her yükseldiğinde akaryakıta da zam gelecek. Ham petrolün pahalılaşmasıyla birlikte akaryakıtın çok yakın zamanda 10 TL'ye çıkacağı ön görülüyor. Akaryakıt son değil. Yakında tekstil ve gıda sektörüne de dolar kurunun yansıması ve yüzde 30'a yakın zam gelmesi bekleniyor. Zammın nedenleri haberimizde.
Akaryakıta yansıyan zamların gıda ve tekstil sektörüne üç katı yansıyacağını söyleyen uzmanlar, bu kış alt ve orta sınıfın zorlanacağını söyledi. Gıda fiyatlarının artışının ana nedeni akaryakıt zamları ve dolar kurunun yükselmesi. Sektördeki temsilciler, en az yüzde 30 zam geleceğini bildiriyor.
Petrol üretiminin Pandemide yavaşlamasından sonra ham petrole gelen zam, tüm dünyada etki gösterdi ve akaryakıt zammına neden oldu. Akaryakıtta arz talebi karşılayamıyor ve zamlar bu sebepten ötürü devam edecek. ÖTV'nin sıfırlanması sonucu devlet yeni kaynak arayışında. Devlet şu an sadece KDV üzerinden akaryakıta etki edebiliyor. Bu seviyede ilerlerse tarımdan imalata, ulaşımdan perakendeye kadar her şeyde maliyet artacak. Lojistik maliyetlerinin artması ve artmaya devam edecek olmasıyla gıda ve tekstil sektöründe büyük zamların yolda olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, koyterner eksikliği ve navlun fiyatlarındaki büyük artışın da lojistiğe katılarak gıda sektöründe zama yol açacağı düşünülüyor. Gıda ürünlerinin artışı sonucu tüketici kozmetik ve giyim sektöründen vazgeçip tüm odağını gıda sektörüne yöneltiyor. Akaryakıta gelen zamların nakliyeye yansıması sonrası gıda sektörünün daha çok zamlanacağı düşünülüyor.
Bazı gıda ürünlerine şimdiden zam gelmeye başladı. Doların artışı sonrası ham maddeleri dolar kuruyla alan sektörlerde artış daha da artacağa benziyor.
Döviz ve enerji fiyatlarında artış trendi başladı ve devam ediyor. Uluslararası piyasada pamuğun libre fiyatı 1 doları aşmış durumda. Yurtiçindeyse rekorunu tazeledi ve kilosu 26 TL oldu. Yurtiçinde fiyat artışı yüzde 91'e çıktı. Pamukta satış bandının 1 doların üstüne çıkıp 1,5 dolar seviyelerine ulaşma ihtimali, tekstil sektöründe büyük zammı kapıda bekletiyor.
12 günde iplik fiyatları yüzde 20 arttı. Bu yüzden üretimin zayıfladığı belirtilirken, talebin yüksek olması dolayısıyla fiyatların yükseleceği bekleniyor. Lojistik fiyatının da tırmanışa geçmesi, durumu daha da dramatik hale getiriyor.