Emeklilere 3. bir zam yapılacağı konuşuluyor.
Ocak’ta ssk ve bağ-kur emeklileri enflasyon, memur emeklileri ise toplu sözleşme zammı alacak. her ay ödenen ek ödeme de artacak. yaklaşık 9 milyon ssk ve bağ-kur emeklisinin ocak zammını, 2017'nin ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon belirleyecek.
Emeklilerin zam ayı yaklaşıyor. ocak'ta tüm emeklilerin maaşı artacak. ssk ve bağ-kur emeklileri, enflasyon, memur emeklileri ise toplu sözleşme zammı alacak.
Ayrıca aylıklar artacağı için, her ay verilen net maaşların yüzde 4'ü oranındaki ek ödeme (vergi iadesi) de yükselecek.
Yaklaşık 9 milyon ssk ve bağ-kur emeklisinin ocak zammını, 2017'nin ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon belirleyecek. merkez bankası'nın enflasyon tahminine göre, bu oran yüzde 3.69 olacak.
Ayrıca maaş artacağı için ek ödeme de yükselecek. örneğin; halen en yüksek emekli aylığı 4 bin 240 lira seviyesinde bulunuyor. bu maaşı alan emekliye her ay 169,6 lira ek ödeme veriliyor.
Emeklinin eline ek ödemeyle birlikte 4 bin 409 lira 60 kuruş geçiyor. eğer zam oranı yüzde 3.69 olursa emeklinin aylığı 4 bin 396 lira 45 kuruşa, ek ödeme de 175 lira 86 kuruşa yükselecek. bu durumda emeklinin eline geçecek toplam para 4 bin 572 lira 31 kuruşa çıkacak. emeklinin gelirinde 162 lira 71 kuruşa varan artış gerçekleşecek.
Memur emeklilerine ise ocak'ta toplu sözleşme kapsamında yüzde 4'lük zam yapılacak. ayrıca bu zamla aylıklar yükseleceği için her ay verilen maaşın yüzde 4'ü oranındaki ek ödeme de yükselecek.
Böylece memur emeklileri de çifte zam almış olacak. takvim'in haberine göre, bu arada 2017'nin ikinci yarısında enflasyon yüzde 4'ü aşarsa, memur emeklilerine enflasyon farkı da verilecek.
Ancak 2017'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon, merkez bankası'nın tahminindeki gibi yüzde 3.69 olarak gerçekleşirse, fark olmayacak.
Emeklilerin pek çoğu bankaya yatan parayı maaşları olarak biliyor. bu nedenle de ek ödeme konusunda kafa karışıyor.oysa bankaya yatan ödemenin içerisinde hem net maaş hem de ek ödeme bulunuyor.
Bunu öğrenmek de çok kolay. e-devlet şifresiyle hesaba girildiğinde maaş bilgisi bölümünde bordro benzeri bir sistemle karşılaşılıyor. burada emeklinin net maaşı ve ek ödemesi ayrı ayrı gösteriliyor...
Bir kimsenin belirli bir yaşa kadar prim veya kesenek ödeyerek çalışması ve genellikle ihtiyarlaması, bu yüzden fikri ve bedeni gücünü kısmen kaybetmesi sebebiyle bu hususdaki kanuni şartlara haiz olduğu takdirde eski maaşının bir kısmına herhangi bir hizmet karşılığı olmaksızın hak kazanması hali.
Emeklilik sisteminin kuruluşu, osmanlı devletinin ilk zamanlarına kadar uzanır. ilk zamanlarda varidatın tahsil usulü uygulanırken, daha sonraları hizmet aylığına göre emekli aylığı verilmesi sistemi uygulandı. emeklilik cumhuriyet devrinde 1930’da yürürlüğe giren 1683 sayılı kanunla ele alınmış,ancak 1934’ten sonra uygulamaya konulabilmiştir.
Sosyal meselelerin en önemlilerinden biri de ihtiyarlıktır. yaşayan her insan ihtiyarlamaktan, yani çalışma gücünü yavaş yavaş kaybetmekten kurtulamaz. yaşlanmış kimselere bir iş karşılığı olmaksızın sağlanan ihtiyarlık aylığı veya ödeneği, bir yandan bu kimsenin çalıştıkları sırada topluma sağladıkları menfaat ve ödedikleri primlerin karşılığını teşkil etmekte, öte yandan da nesiller arasında yardımlaşma fikrini geliştirmektedir. çalışma kabiliyetini kaybetmiş insanların cemiyete yük olur durumuna düşmemesini sağlamaktadır. bilhassa yaşlılara emeklilik gelirleri bir dayanak ve bir teminat olmaktadır.