Genellikle kripto paralar tek başına bir blok zincire sahip olur ya da başka bir blok zincirin üzerinde işlem yapılır. Altyapıları farklı olan bu bağlar, birbirleriyle ilişkide bulunmaktan hoşlanmazlar. Hepsinin kendine özel kodlaması ve kuralları bulunmaktadır. Cosmos denilen kripto paraysa bu kuralın istisnası olarak ortaya çıkmış durumdadır. Birden fazla blok zincirini bir arada çalıştırmayı ve aralarındaki bozuk ilişkiyi düzeltip daha merkeziyetsiz bir ekonomi hedefleyen Cosmos, tokenı ATOM ile birlikte ses getiriyor. Bir örnek olarak, eylül ayında Cosmos e Ethereum ağları arasındaki ticaret, Cosmos blok zinciri üzerine kurulu merkeziyetsiz SifChain ve blok zincirler arasındaki iletişim protokolü (IBC) ile entegrasyonu sağladı. Bloklar Arası İletişim protokolü IBC avantajlarıyla birçok blok zincirini birbirine bağlayan bu ağ, internette birçok şeyi değiştirmeyi planlıyor.
Interchain Vakfı tarafından desteklenmektedir. Tendermint startup'ı tarafından geliştirilmektedir. Blok zincirlerinin bağımsız bir şekilde hareket edebildiği bir ekosistem yaratma idealiyle yola çıkarlar. Kripto para birimlerini bölmek yerine hepsini bir keseye koyup birlikte çalışmayı hedeflemektedir. Bu işlemler için Atom tokenı kullanılıyor. 14 Mart 2019 tarihinde çıkışını yapar.
İki katmana sahiptir. İlk katman Tendermint, blok zincir geliştirme odaklı, açık kaynaklı bir tabandır. Merkeziyetsiz ve BFT uyumlu fikirler, bu tabana entegre edilebilmektedir.
Blok zinciri İletişim Protokolü yani IBC ise tüm bağımsız zincirler arasında iletişim sağlayan bir katmandır. Katmandaki zincirler yarı bağımsızdır. Ortak bir sistem mimarisine sahiptirler.
Resmi tokenı ATOM'dur. Cosmos ekibi, her yıl bir enflasyon modeli sunmayı planlamaktadır. Bu yüzden token talebi sınırlı kalmamaktadır.
En değerli kripto paralardan birisi olarak tanımlamaktadır. Toplam market hacmi gittikçe büyümektedir. İleride kripto paraların demokratikleşmesi ve tekelleşen blok zincirlerinin ortadan kaldırılması için önemli bir sıçrayış olarak görülmektedir.
İki katmandan oluşan bu yapı, bazen güvenlik açığı verebiliyor. Açık kaynağa sahip olması, blok zincir geliştirmeye odaklanmasını sağlıyor. Her blok zincirini bir ağa bağlama fikri gelecek için oldukça parlak olabilir.
Cosmos Atom'un fiyatı şu an 387,35 TL olarak bulunur. Dolar noktasındaysa 28,8500 seviyededir.
NOT: YATIRIM TAVSİYESİ KESİNLİKLE DEĞİLDİR. OKUYUCULAR TÜM SORUMLULUĞU VE MESULİYETİ KENDİLERİNDE BARINDIRMAKTADIR.
Blok zincirlerinin iletişimini önemser.
Atom, bu blok zinciri sisteminin doğal parasıdır.
Merkeziyetsiz blok zincirlerini hedeflemektedir.
2019 yılında çıkar.
En çok değere sahip ilk 50 kripto para arasındadır.
İletişim temellidir.
Büyük blok zincirlerini teke indirme hedefi vardır.
Güvenlik sorunları önceki dönemlerde görüldü.