Benzine yapılan zam, duyanları hayrete düşürdü
Benzine zammı hakkında kritik karar
Benzine yapılan zam, duyanları hayrete düşürdü.
Petrol fiyatlarındaki azalma, körfez'deki zengin ülkelerde 'benzinin su fiyatına olma' efsanesini de bitirecek. dünyanın en büyük petrol ihracatçısı suudi arabistan, harcamaları ve petrol bağımlılığını düşürmek için sürdürdüğü program çerçevesinde kasımda benzin ve jet yakıtı fiyatını yükseltecek..
Hedeflere göre, benzin fiyatı 0.75 riyalden 1.35 riyale (0.36 sent) yükselecek. yaklaşık yüzde 80 yükseliş olacak. fiyatın 2018-2021 seneleri arasında kademeli bir yükseliş trendine girileceğinden bahsedeliyor.
Yılbaşında vergiler geliyor suudi arabistan, ekonomiyi yeniden dönüştürme projesi çerçevesinde yüzlerce kilometre uzunluğundaki el değmemiş kızıldeniz sahil şeridini de turizme açmayı amaçlıyor. mega kızıldeniz turizm projesi'yle dubai benzeri uluslararası standartlarda kanunların işlediği küresel bir turizm bölgesi inşa yapacak. kızıldeniz projesi, umul ve al wajh kentleri arasında 34 bin kilometrekarelik bir alanı kapsaması beklendiği duyuruldu.
Dolarda yaşanan rekor akaryakıt sektörüne zam olarak yansıyor. 4 liraya yaklaşan dolar kuru sonrasında benzine zam geldi. benzin fiyatlarına 11 ocak'tan geçerli olmak üzere 7 kuruş zam yapıldı.
Püis'ten yapılan açıklamada, "11 ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere benzinde 7 kuruş, siyah ürünlerde ise ortalama 7 kuruş fiyat artışı meydana gelmiştir." denildi.
Vergi zammı
Maliye bakanı naci ağbal'ın açıkladığı vergi zamları vatandaşı şoke etti. motorlu taşıtlar vergisi tam yüzde 40 zamlandı. atıl kalan mega projelere verilen hazine garantileri ve referandum 'müjdeleri' bütçeyi iyice sarstı. vatandaş 'hazine garantilerini bize mi sordunuz' diyor. referandumda hayır oyu veren vatandaş ile evet oyu veren vatandaş faturayı ortak ödüyor.
Maliye bakanı naci ağbal dün, çeşitli vergilerde yapılan değişiklikleri açıkladı. motorlu taşıtlar vergisi’nde (mtv) yaşanan yüzde 40 artış vatandaşta şok etkisi yarattı. yapılan bu zammın nedeni olarak kredi garanti fonu’nun hazineye sağladığı krediler sonucu oluşan açığın kapatılması gösterilebilir.
Bunun yanında hazine garantisi altında olan ve beklenen sayıda araç geçmeyen avrasya tüneli, osmangazi köprüsü ve yavuz sultan selim köprüsü gibi yapılar da hazineye yük olmaya devam ediyor. yani yük yine vatandaşın sırtında.
Cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’ın “vergi zamları dengeli olmalı. icap ettiğinde vergi artışı yapılmaz mı yapılır, ama bir şartlar; ortaya çıkan yükü doğru hesaplayarak, elde edilen kaynağı nereye kullanacağımıza ikna etmek şartıyla bunu yapabiliriz. aksi halde “ben yaptım, oldu” anlayışına ekonomi politikalarında da yer yoktur” çıkışından sonra yeniden belirlenmesi beklenen yeni oranlar belli oldu.
Günlerdir merakla beklenen motorlu taşıtlar vergisinde 2018’den itibaren uygulanacak zamlı oranlar yeniden açıklandı. motorlu taşıt vergisi’nde (mtv) zam oranı yüzde 40’tan yüzde 25’e çekildi. zam 1.300 cc altındaki araçlar için yüzde 15 olarak uygulanacak. maliye bakanlığı yetkilileri verilen önergeyle getirilen yeni sistemi, “önergeyle 1.300 cc ve altı arabalar için yüzde 15 mtv artışı getiriyoruz.. 1.300 cc üstü içinse yüzde 15 artı 10 puanlık artış öngörüyoruz” şeklinde özetlediler.
Torba kanun tasarısında gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki yüzde 27’lik oranı yüzde 30’a çıkaran ve ücretlilerin gelirini azaltacağı için tartışmalara neden olan madde de ak parti milletvekilleri tarafından verilen önergeyle tasarıdan çıkarıldı. söz konusu uygulama brüt maaş üzerinden ücret alanları etkileyecek ve aylık maaşlarında 90 lira ile 223 lira arasında bir kayba neden olacaktı.
2017 yılında uygulanan gelir vergisi tarifesine göre, gelir vergisi matrahı (vergiye tabi olan ve yılbaşından beri elde edilen gelir toplamı); 13.000 tl’ye kadar olanların aylık gelirinden yüzde 15, 13.001 tl - 30.000 tl aralığında olanların aylık gelirinden yüzde 20, 30.001 tl - 110.000 tl aralığında olanların aylık gelirinden yüzde 27 ve 106.000 tl’den fazla olanların aylık gelirinden yüzde 35 oranında kesiliyor.
Aylık brüt maaş değişmediğinde bile çalışanın gelir vergisi matrahı her geçen ay yükseldiğinden, haklarında uygulanan gelir vergisi oranı da yükselebilmekte ve bu durum net maaşın belli bir aydan sonra azalmasına neden olabilmekte.
Motorlu taşıtlar vergisinde zam oranı yüzde 40 değil yüzde 25 olarak uygulanacak. gelir vergisi 3’üncü diliminde oranı yüzde 27’den 30’a çıkaracak düzenlemeden de vazgeçildi.