Türkiye'de tarım ile hayvancılığın yanında son senelerde arıcılığın da en çok yapıldığı şehirlerden biri durumuna gelen ağrı'da arıcılar, kaliteli bal üretmek için dağlık alanlarda kalmaya başladı.
Türkiye'de tarım ile hayvancılığın yanında son senelerde arıcılığın da en çok yapıldığı şehirlerden biri durumuna gelen ağrı'da arıcılar, kaliteli bal üretmek için dağlık alanlarda kalmaya başladı.
vali süleyman elban'ın yardımlarıyla arı yetiştiriciliğinin her geçen sene daha da iyiye gittiği şehirde kış mevsiminin çetin geçmesi sebebiyle sonbaharda arı kovanlarıyla hatay, ığdır ile tokat benzeri sıcak şehirlere göç eden arıcılar, havanın sıcaklığının artmasıyla çiçekler açmaya başladı.
Yüksek rakımlı yaylaları ve bitki türlülüğü bakımından zengin potansiyeli olan şehir, her sene bilhassa karadeniz bölgesinden gelen gezgin arıcıları ağırlıyor.
kış aylarında ailelerinden yüzlerce kilometre mesafede arılarıyla konakladıktan sonra şehre dönmeye başlayan arıcılar, kaliteli bal üretmek için hazırlanıyor.
Arılarını özenle üretim sezonuna hazırlıyorlar
Arıcılıkla geçinen vatandaşlar, havaların vaziyetine göre her sene mayıs ve eylül ayları arasında evlerinden uzaktaki yayla ile köylerde çadır kurup kaliteli bal üretmek için zorluklar altında çalışıyor.
kışlaklarda sayısını arttırdıkları arı kolonilerini kovanlarıyla kamyonlara yükleyerek şehre götüren arıcılar, ölmelerini önlemek ve gelişimlerini sağlamak adına günlük olarak şurup ve kek hazırlayarak arıları oldukça iyi bakıyor.
Şehirdeki aracılar valilikten büyük destek gördü
Ağrı arıcılar birliği başkanı erol kılıç, açıklamasında, tarım, hayvancılık ile arıcılıktan anlatan vali elban ile karşılaşmalarının kendileri adına oldukça büyük bir şans olduğunu dile getirdi.
vali elban'ın öncelikle ağrı balının tanıtımı için fuar yapıldığını ifade eden kılıç, şu açıklamada bulundu:
"2. etapta arıcılar için mum makinesi getirdi. 3. etapta marka tesciline başvurdu ve marka tescilini aldık. coğrafi işaret de 2 yıldır devam etmekte. vali bey bize 2 tane mum eritme kazanı, pres makinesi, dinlendirme kazanı getirdi. son olarak da bu koronavirüs belası çıkınca 65 yaş üstü ve 20 yaş altı arıcılara tokat'tan, sakarya'dan, hatay'dan ve özellikle ığdır'dan 80-90 arıcımızın gidiş gelişinde vermiş olduğu izinle hiçbir sıkıntı çıkmadı. vali bey'in son 3 yılda bize yaptığı destekler hiçbir ilde olmayan bir iş."
Kılıç, şehir dışındaki arıcıların % 70'inin geri döndüğünü belirterek, "biz kahvaltılık değil, ilaç üretiyoruz. vali bey'in başlattığı coğrafi işaret sonrası 2 yıldır yapılan tahlillerde de ağrı balı, türkiye verilerinin kat kat üstünde. il genelinde yerli arıcılarımızın 25 bin kovanla aldığı bal 400-500 ton arası. ordu, trabzon ve rize'den gelip buradan bal üretenlerin yaklaşık 35 bin ile 50 bin arası kovanı var." şeklinde konuştu.
uzun senelerdir şehirde arıcılık yapan ebubekir demir de baharın gelmesiyle arıların kışlaktan çıktığını ifade ederek, kaliteli bal üretmek için doğayla iç içe yerlere kovanlarını bıraktıklarını belirtti.