Etüt merkezi, özel ders, kolej eğitimiyle birlikte üniversiteye geçiş sınavlarında yüksek puan yapan öğrencilerin yanı sıra, türlü zorluklara rağmen geçimlerini sağlarken ve zor şartlar altında kısıtlı imkanlarla ders çalışıp, hayallerinin peşinden koşan öğrencilerin, başarısı hepimizi mutlu etmiştir. Bu başarı hikayelerine tanık olduğumuzda, insanoğlunun önünde olan engellerin ya da kısıtlı imkanların başarının önüne geçemeyeceğini de göstermiş oldular.
Her türlü imkansızlığa rağmen hayallerine sarılıp, başarı öyküleri yazan gençleri duymuşsunuzdur. Bu haberimizde ise size bazılarından bahsedeceğiz. Kimisi çobanlık yapıyordu, kimisi cezaevinde çalıştı, kimisinin kendisine destek olacak bir ailesi bile yoktu.
İşte tüm zorluklara rağmen eğitim hayatına devam eden insanların hayatları...
BOLU’da, tartıştığı kişiyi tabanca ile ateş ederek yaraladıktan sonra 7 ay cezaevinde kalan Ramazan Üzmez (28) bu süreçte üniversite sınavına hazırlanmaya karar verdi. Hep üniversite okuma hayali olduğunu söyleyen Üzmez, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tarih bölümünü kazandı.
Manisa'nın Salihli ilçesindeki T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda hükümlü olan, cezaevinin eğitim biriminde Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan H.T. (40), sözel puan türünde, 449.76085 puanla Türkiye 821.'si oldu.
Eğitim öğretimin tatile girdiği dönemlerde Erzincan yaylalarında çobanlık yapan lise öğrencisi Umut Orhan (17), kızılcıktan yola çıkarak hazırladığı projeyle Alzheimer hastalığına umut oldu. Çoban Umut’un TÜBİTAK projesi bölge birincisi, Türkiye finallerinde ise ikinci oldu.
Çemişgezek'te yaşan 4 nüfuslu Uyar ailesinin 2 çocuğundan biri olan Merdan Uyar, küçük yaştan itibaren derslerine sıkı sıkıya sarıldı. İlçede kaldığı dönem içerisinde anne ve babasına yardım edip küçükbaş hayvanlarını yaylaya çıkararak otlatan Merdan, bu süre zarfında da boş olduğu anlarda kitaplarını açıp ders çalışmayı ihmal etmedi. Ders çalışmayı hiçbir zaman bırakmayan Merdan, üniversite sınavında önemli bir başarı elde etti. TYT'de Türkiye 654’üncüsü olan ve sayısalda ise 3 bininci olarak önemli bir başarıya imza atan Merdan Uyar, azmi ile çocukluğundan beri hayalini kurduğu doktorluk mesleğine bir adım daha yaklaştı.
Van'ın Erciş ilçesinde hem çobanlık yapıp, hem de üniversiteye hazırlanan Muhammet Taş (19), girdiği Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavında büyük bir başarı elde ederek, Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünü kazandı. Taş'ın başarısı ailesine çok büyük bir mutluluk yaşattı.
20 yaşındaki Ahmet Dağ yedi çocuklu ailenin en küçüğü. İlkokulu yaşadığı köyde okuyan Ahmet, maddi imkansızlıklar nedeniyle ilçeye gidip okuyamadı, çobanlığa başladı. Okumayı çok seven çoban Ahmet, açık öğretimden kaydını yaparak ortaokul ve lise sınavlarına ise koyun otlattığı sırada çalışmaya başladı. Sınav tarihlerinde koyunları babasına emanet eden Dağ, sınavları tamamlayıp ortaokul ve liseden başarıyla mezun oldu. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi Taşağıl köyünde yaşayan Ahmet Dağ, bir yandan çobanlık yaparken aynı zamanda ders çalışarak ilahiyat fakültesini kazandı.
Tunceli'nin yaylalarında, ailesiyle çobanlık yapan Mahir Gündoğdu (22), 2016 yılında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavında 120 sorunun tamamını yaparak, Türkiye birincisi oldu. Gündoğdu, TEOG'daki başarısıyla, İstanbul Amerikan Robert Lisesi’ne yerleşti. Robert Lisesi'nden bu yıl mezun olacak Gündoğdu, 2600 rakımlı yaylada, Hollanda'nın Tilburg Üniversitesi'nin ekonomi bölümüne yerleşmeyi hedefliyor.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, ailesinin hayvanlarına çobanlık yapan Musa Keçikıran (fotoğrafta), katıldığı kurslarda sınava hazırlanarak diş hekimliğini kazandı. İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki Kümetaş Mahallesi'nde yaşayan 19 yaşındaki Musa Keçikıran, Siverek Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan üniversite hazırlık kurslarına gitti. Ailesine yardımcı olmak için çobanlık da yapan Keçikıran, girdiği üniversite sınavında Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazandı.