Zimem Defteri Geleneği Sürüyor

Zengin ile fakir arasındaki sevgi, merhamet ve dayanışmanın sağlam köprülerinden Osmanlı geleneği Zimem defteri uygulaması Gaziantep'te geri geldi. Bu kapsamda 200 bakkalın veresiye defterindeki tüm borçlar silindi.

05.05.2020-11:06 - (Son Güncelleme: 05.05.2020-11:09) Zimem Defteri Geleneği Sürüyor
Osmanlı geleneği olan "Zimem Defteri" uygulaması Ramazan ayında Gaziantep'te yeniden uygulanmaya başladı.

Gaziantep Valiliği'nin öncülüğünde ve hayırseverlerlerin de desteğiyle hayata geçen proje ile 30 vefa sosyal destek grubu ekibi yaklaşık 2 milyon lira bütçe ile Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde 250 bin nüfusun barındığı 22 mahalledeki 200 bakkalın veresiye defterini satın alarak borçlarını ödedi.

Bakkalları tek tek dolaşan Vefa Sosyal Destek Grubu üyeleri hem ihtiyaç sahiplerinin hem de bakkalların umudu oldu. Projenin diğer illerde de yayılması bekleniyor.

ZİMEM DEFTERİ NEDİR?

Osmanlı Devleti'nin "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışının en güzel örneklerinden Zimem defteri geleneği anlaşmanın, dayanışmanın ve yardımlaşmanın tüm güzelliklerini içinde barındırıyor.

Osmanlı'da Ramazan ayı geldiğinde zenginler hiç tanımadıkları mahallelerde esnafları dolaşır, "zimem defteri" adı verilen borç defterinin bir kısmını veya tamamını satın alırlardı. "Veren el¸ alan elden üstündür!' hükmünce hareket eden gönlü geniş kişiler darda kalmış kimselerin sıkıntılarını gidermekten ve borçlarını ödemekten büyük zevk alırlardı. Borcu ödeyen kimin borcunu ödediğini ödenen ise kimin ödediğini bilmezdi.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in hadisinin izinde sağ elin verdiğini sol el duymuyordu. Yardım eden kişi sadece Allah rızasını kazanmak ve ihtiyacı olanın sıkıntısını gidermek amacıyla hareket ediyordu. Borcu ödenen kişi de bunu Allah'ın bir lütfu olarak görüp, şükredip, borcu ödeyen kişiye dua ederdi.
YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal