Zeytinyağı Atık Suyundan Koronavirüs İlacı Hammaddesi Üretildi

Zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan atık madde üzerinde yapılan çalışma sonrası karasudan etken ilaç maddesi üretildi.

21.11.2021-15:57 - (Son Güncelleme: 21.11.2021-16:20) Zeytinyağı Atık Suyundan Koronavirüs İlacı Hammaddesi Üretildi

Ülkemizde hizmet veren bir AR- GE firması, zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan karasudan, ilaç üretimden kullanılan madde üretti. 

ZEYTİNYAĞI ATIK MADDESİNDEN HİDROKSİTİROZOL ÜRETİLDİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sonrası, dünya genelinde birçok ilaç firması etken madde kullanımlarını artırmaya başladı. Ülkemizde bir süredir karasu denilen ve zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan atık su olarak bilinen karasudan, ilaç sektöründe kullanılan Hidroksitirozol üretildi. Yaılan bu çalışmanın oldukça önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gülendam Tümen, "Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan sıfır atık projesini destekliyor ve başlattı. Bunun üzerine bu yörede zeytin ağaçları ve zeytinyağı fabrikaları bulunan yerlerde en büyük sorun karasu. Zeytin karasuyu dediğimiz olay. Bu terim aslında yanlış bir terim. Neden yanlış bir terim çünkü, zeytinyağı fabrikalarında zeytin suyu çıktığı zaman asla karasu değil. Çok besleyici bir meyve suyu. Bu suyun içerisinde oleurapein, hidroksitirozol, aminoasitler, vitaminler bizim için değerli mineraller bulunmakta. Biz bu suyu havuza göndermeden işleme tabi tutarsak, çok önemli bir ürün elde ediyoruz. Bu hidroksitirozol. Hidroksitirozol, oleurapeinin hidroliz ürünü. Bu etken madde öyle yüksek antioksidana sahipki yapılan çalışmalarda yeşil çayın 10 katı, Q10 enziminin iki katından fazla antioksidan aktiviteye sahip" şeklinde konuştu.

Yeni bir yöntem geliştirdiklerini belirten Prof. Dr. Tümen, zeytin karasuyundan çıkardıkları etkin madde ile ilaç sektöründen oldukça etkili bir madde olan hidroksitirozolü elde ettiklerinin altını çizerek, "Bu hidroksitirozolü son yapılan denemeler ile çalışmalarla zeytinyağı fabrikasından elde edilen karasuda oranını yüzde 10'a çıkardık. Bunun HPLC analizleri ile merkez laboratuvarında yaptırarak analizlerini gördük. Verdiği pikler ve yüzdeleri ile. Hidroksitirozolün çok ilginç bir kullanım alanı daha var. Bunun üzerinde çok çalışmalar var. Etleri saklamak için pek çok sentetik antioksidanlar kullanılıyor. Ama şimdi hidroksitirozol ile etleri koruyup daha lezzetli hale getirme çalışmaları başladı. O kadar fazla kullanım alanı var ki; artık karasu diye bir şey kalmaması için bu projenin aktif olarak pratiğe geçirilmesi lazım" şeklinde konuştu. 


ZEYTİN KARASUYU DÜNYANIN EN ZARARLI ATIK MADDELERİNDEN BİRİSİ OLARAK KABUL EDİLMEKTEDİR

Bir süredir karasu üzerinde çalıştıklarını dile getiren AR-GE firması sahibi Faruk Durukan, atık sudan dönüştürdükleri bu maddenin oldukça önemli olduğunu belirtti, "Zeytin karasuyu dünyanın en zararlı atık maddelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Dünyada 25 ülkede çıkmaktadır. Özellikle Akdeniz Havzası, İtalya, İspanya, Yunanistan gibi. 3 bin yıldır çıkmaktadır. Bir kilogram zeytin karasuyu 1 ton temiz suyu kullanılmaz hale getiriyor. Biz böyle dünyaya zararlı bir malzeme kabul edilen maddeden, dünyanın en kıymetli etken maddesini almayı başardık" şeklinde konuştu. 

İLAÇ SANAYİSİNDE ÇOK ÖNEMLİ ÇOK ETKİLİ BİR MADDE

Koronavirüs salgını ile mücadelede de Hidroksitirozol maddesinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Durukan, "Hidroksitirozol bu madde ilaç sanayide çok önemli kanserde özellikle, korona virüs ile mücadelede çok etkili bir maddedir. Hidroksitirozol oleurapein dediğimiz etken maddenin parçalanmış şeklidir. Bu karasudan elde edilen ilk çalışmadır. Amerika hidroksitirozolü elde edebiliyor ama oleurapein dönüşüyor. Ama biz atıktan elde etmeyi başardık. Bu dünya için örnek bir projedir. Zararlı diye kabul edilen karasu faydalıya dönüştü" dedi. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal