İçinde bulunduğumuz koşullar ya da çevresel faktörler ilerleten yaşlarda birçok kişide fobi oluşmasına neden olabilir. Son yıllarda ise giderek artan Zenofobi (Xenofobi) hakkına merak edilen; Zenofobi (Xenofobi) Nedir? Zenofobi Belirtileri Nelerdir? Zenofobi tedavisi nasıl yapılır? sorularının cevaplarını sizi için haberimizde bir araya getirdik.
Yaşadığımız koşullar, iş hayatı, aile yaşantısı, sosyal çevre gibi durumlar birçok kişide fobi oluşmasına neden olmaktadır. Giderek teknolojik bir yaşantıya dönülmesi, ayrımcılıkların artması vb. gibi birçok durumda yeni fobilerin ortaya çıkmasında neden olmakta. Son günlerde adını sık sık duyduğumuz, Zenofobi’de bu fobilerden biri.
BİRÇOK KİŞİDE GÖRÜLEN ZENOFOBİ NEDİR?
Bir tür fobi çeşidi olan Zenofobi, yabancı korkusu anlamına gelmektedir. Bu korku özellikle sevilmeyen ve dışlanan milletten, dinden ve etnik kökenden olan kişilere karşı duyulan nefretten kaynaklanan bir durumdur. Bir tür fobi olan Zenofobi’nin (Xenophobia) tehlikeli bir yanı bulunmaktadır. Buda tehdit, düşmanlık ve tahammülsüzlük durumu yaşanmasıdır. Irkçılık Zenofobinin en uç noktası olarak adlandırılabilir.
ZENOFOBİ SEBEPLERİ NELERDİR?
Zenofobi yaşan kişiler, kendilerince farklı gördükleri yani yabancılarla karşılaştıklarında, kendi kendilerince senaryolar üretir ve bunlara inanmaya başlarlar. Zenofobi’ye neden olan en yaygın sebepleri şöyle sıralayabiliriz;
-Ayrımcılığa neden olan, ırkçılığa yönelik devlet politikaları
-Geçmiş dönemde yaşanılan travma durumları
-Yanlış yönlendirilen kulaktan dolma söylentiler
-Kültürel farklılığın bireysel olarak olumsuz algılanması.
-Bir yabancı gruba karşı duyulan fobik korku ve düşmanlığın genelleştirilmesi.
-İletişim dilinde kullanılan nefret söylemi
ZENOFOBİ’NİN EN YAYGIN BELİRTİLERİ
-Zenofobik durumun birçok belirtisi vardır. Ancak bazı belirtiler önemsenmediği için bu durum erken fark edilmez. Zenofobi’nin en yaygın belirtileri aşağıdaki gibidir;
-Bu belirtilerin ilki yeni bir yere gidileceği zaman duyulan yabancılaşma korkusu. Yaygın olarak korku duyulan gruplar göçmenler ve mülteciler olabilir.
-Zenofobi’nin ilerlemesi durumunda, insan hayatını tehlikeye atan ırkçılık göstergesi davranışlar. Tarihe bakıldığında bu tarz ırkçılık belirtili birçok Zenofobi durumu görülmekte. Örneğin; Almanya’daki Yahudi soykırımı, günümüzde Avrupa’da Türklere karşı olumsuz davranışlar. Bu nedenle bu fobiyi hafife almamalı, Zenofobi belirtisi fark edildiği anda tedavi edilmelidir.
-Kendinden farklı gördüğü kişi ya da gruplara karşı duyulan Zenofobi yani ırkçılığın temelinde; psikolojik sorunlar, empati eksikliği, tahammülsüzlük gibi nedenler yatar ve bu kişiler kendilerini iletişime kapatırlar.
-Bir diğer belirti isi yabancı kültürlere karşı duyulan korkudur. Bu durumun belirtiler arasında, farklı kültürler arasında yapılan alış verişlerin kendi yapıların bozacağına dair endişeye kapılma hali görülür. Bir diğer durum ise farklı kültürde insanların arkadaşlık etmesi, dini ve kültürel değerlerde yabancılaşma korkusu yaşanmasıdır. Bazen bu durumlarda Zenofobi yaşayan kişi saldırgan hareketler gösterebilir. Kişinin, ülkesindeki yabancı kurumların çoğalmasından duyduğu aşırı rahatsızlık da Zenofobi alanına girer, yabancı kişi ve kuruluşlar tehdit olarak algılanır ve istenmez.
ZENOFOBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Zenofobi hastalığının hangi durumlarda ve hangi zamanlarda uç noktalara gideceği pek tahmin edilemez. Bu nedenle önlenmesi oldukça zor bir hastalıktır. Çünkü Zenofobi, toplumsal olarak bazı olaylar veya gruplarla birlikte tetiklenerek sömürülmeye müsait olan ve toplumsallaşabilen bir hastalıktır. Yani diğer bir deyişle tedavisi yoktur. Ancak kişinin kendini geliştirmesi, zihin kontrolünü sağlaması gibi durumlarda birçok hastanın iyileşme belirtisi gösterdiği gözlemlenmiştir.
Ruh ve Sinir Hastalıkları uzmanları tarafından, kişiye göre değişmekle birlikte bazı tedavi yöntemleri önerilir. Bu yöntemler şöyledir;
-Psikoterapi
-Bağımlılık terapisi
-Yaşlılık terapisi
-Pediyatri terapisi
-Erginlik terapisi
-Hipnoz
-Bunların haricinde kişisel gelişim, kişinin kendiyle barışması ve rahatlama açısından yoga ve meditasyon çalışmaları, relaxing terapileri de etkili sonuçlar almada kullanılabilir.
-Zenofobi hastası olan kişi, kendisi için en doğru ve verimli tedaviyi uygulaması için uzman bir psikolog veya psikiyatriste giderek, uzmanlar eşliğinde tedavi olmalıdır.