Zelenski'nin bu konuda ısrarcı: Arabulucu Türkiye olmalı

Rusya Ukrayna savaşının başladığı günden itibaren savaşın gündem konularından biri olan sivil insanların tahliyesi ile ilişkili olarak Devlet Başkanı Zelenskiy'den yeni açıklama geldi. Mariupol'de şu anki durumun karışık olduğunu ifade eden Zelenskiy, sivil ve askerlerin tahliyesinde arabulucu olması için Türkiye ile konuştuklarını belirtti.

02.04.2022-10:09 - (Son Güncelleme: 02.04.2022-10:09) Zelenski'nin bu konuda ısrarcı: Arabulucu Türkiye olmalı

Çatışmaların en kuvvetli şekilde ilerlediği Mariupol'deki tahliyelerle ilgili Ukrayna Devlet Başkanı yaptığı açıklamada arabuluculuk hususunda Türkiye’den yardım istediklerini belirtti.

Zelenskiy, yayımladığı video mesajda, insani yardım koridorlarının bugün içerisinde Donetsk, Luhansk ve Zaporojiya bölgelerinde açıldığını söyledi.

Türkiye arabulucu olmalı

Zelenskiy, "Bizim askerlerimiz ve sivillerimiz hepsi. Bu konuda Türkiye ile arabulucu olması için görüşüyoruz. Yakında daha detaylı bilgi verebileceğimi umuyorum. Bu, geleneksel görünen ama yine de normalden farklı olan bir zorunlu askere çağırma olacak. Bu yıl askere gelenler bize karşı savaşa gönderilebilir. Bu nedenle, bu birçok genç erkek için garantili ölüm demektir." dedi.

Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Kırımda insanları zorla askere almaya çalıştığını belirterek bu eylemin insani hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu bağlamda Kırım'a seslenen Zelenskiy, "Bunu sabote edin. Emirlere uymayın. Eğer işe yaramazsa ilk fırsatta Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine teslim olun. Her şeyi anlayacağız." dedi.

Zelenskiy, Rus askerlerinin kuzey eyaletlerden çekilse de doğu tarafına adeta akın ederek yeni güçlü saldırılara başlamaya hazırlandığını aktardı.

Ukraynalı Müslümanları mübarek ramazan ayı sebebiyle tebrik eden Zelenskiy, "Bu ay samimi dualar, karşılıklı bağışlama ve hayır işlerini temsil eder." şeklinde konuştu.

Zelenski'nin bu konuda ısrarcı: Arabulucu Türkiye olmalı

Ukrayna'nın garantörlük talebi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul'da heyetler arasındaki görüşme sonrası Ukrayna'nın, Türkiye'den garantörlük talebine ilişkin konuştu.

Kalın, Türkiye’nin bu hususta garantör olmaya olumlu baktığını ifade etti ve ekledi: "Bunun muhtevası, kapsamı, modalitesi, fonksiyonları, maddeleri hepsi, bütün bu unsurlar bir araya geldiği zaman o yapılacak anlaşmanın bir parçası olarak da kaleme alınacak, ülkelere sunulacak, bir maddeler manzumesi üzerinde mutabık kalınacak. Şu anda o aşamada değiliz ama prensip olarak, biz Türkiye olarak bu süreçte garantör olmaya olumlu baktığımızı ifade ettik. Bu zaten iki taraftan resmi olarak bir teklifle geldikten sonra biz bunu resmiyete bağlamış ya da bildirmiş olacağız. Ama prensipte biz buna olumlu bakıyoruz tabii ki."

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal