Zekayı Babadan mı Alırız Yoksa Anneden mi?

Ebeveyn adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri çocukların, genetik yapıyla geçen zekayı anneden mi yoksa babadan mı aldığı sorusu. Bizde sıkça aratılan zekayı babadan mı alırız yoksa anneden mi sorusunu sizin için cevapladık…

06.10.2019-13:05 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-10:47)

Zeka genetik bir faktördür. Peki, zeka faktörünü annenin genlerinden mi yoksa babanın genlerinden mi alırız? Sıkça aratılan sorunun detaylarını sizin için haberimizde bir araya getirdik… 

Cinsiyetlere göre zeka babadan ya da anneden gelir. Genetik olarak kromozomları kimden aldığımız zekayı da kimden aldığımızı etkiler. Peki, zekayı babadan mı yoksa anneden mi alırız?

ZEKAYI BABADAN MI ALIRIZ YOKSA ANNEDEN Mİ?

Anne ve babanın genleri çocuğun DNA’sında çoğunlukla eşit oranda rol oynar. Fakat erkek genleri kadınlarınkine nazaran daha sert olduğu için daha çok öne çıkar. Yani çocuklarda çoğunlukla yüzde 40 aktif kadın geni olurken %60 aktif erkek geni görülür.  Eğer baba çoğunlukla dişçiye gitme gereği duyuyorsa çocukların da diş sorunları yaşaması olasıdır. Dişlerin ebatı ve biçimi iki ebeveynden de alınabilse de babanın genleri hala baskındır. Zekayı alakadar eden genler X kromozomunda yer alan. Bu sebeple erkek çocuklar zekalarını annelerinden alır. Kızlar ise, daha evvelden de bahsettiğimiz gibi iki ebeveynden de X kromozomu aldıkları için, zekalarını hem anneden hem babadan alır. Fakat zekanın en çok yüzde 40'ı ebeveynden geçer, kalan yüzde 60 ise tecrübeler çerçevesinde edinilir. Yani çok çalışmanın yerini hiçbir şey dolduramaz. Erkek çocukların IQ'su çoğunlukla annelerininkinden 15 puan yüksektir. Yaş geçtikçe spermlerin kalitesi azalır. Bu sebeple yaşı geçtikçe bireyler, çocuklarına mutasyona uğramış genler geçirebilir. Bu da akıl rahatsızlıkları, otizm, hiperaktivite ve bipolar bozukluk benzeri rahatsızlıkların olasılığını arttırır. Bunun yanında babaları 45 yaşının üstündeyken doğan çocuklarda intihar meyilli ve öğrenme bozuklukları daha sık oluşur.

Araştırmalar, zekâ genini taşıyan X kromozomunun babada sadece 1, annede ise 2 adet olması sebebiyle, çocukların IQ'larını annelerinden alma olasılığının da daha yüksek olduğunu kanıtlar nitelikte. Babaları birazcık da olsa üzecek olan araştırma bununla yetinmeyip, babadan gelen gelişkin bilişsel işlev genlerinin otomatik bir şekilde devre dışı bırakılma ihtimalini de arttırıyor.

'Şartlı Genler' olarak bilinen bir gen kategorisinin kimi durumlar içerisinde sadece anneden, kimi durumlarda ise babadan geldiği takdirde işlev kazandığı farz ediliyor. Bilim insanlarına göre zekâ, ancak anneden gelirse işlev kazanan şartlı genler arasında.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal