Zehirlenme Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Zehirlenme, metabolizmanın alışık olmadığı sağlığa zararlı bir maddenin kişinin vücuduna girip vücutta tahribata yol açmasıdır. Peki, Zehirlenme belirtileri nelerdir? Zehirlenme kaç saatte belli olur? Detaylar haberimizde...

22.05.2018-18:42 - (Son Güncelleme: 14.10.2021-13:52)

Zehirlenme, metabolizmanın alışık olmadığı sağlığa zararlı bir maddenin kişinin vücuduna girip vücutta tahribata yol açmasıdır. Peki, Zehirlenme belirtileri nelerdir? Zehirlenme kaç saatte belli olur?

Konu hakkında görüşlerini dile getiren Uzm. Dr. Gültekin Murat Al zehirlenmede sıklıkla görülen belirtiler hakkında şunları kaydetti: ''Vücuda dışarıdan ağız yoluyla giren toksik madde, mideyi ve bağırsakları doğrudan etkiler. Bu durum da sıklıkla karın ağrısı ve mide bulantısına yol açar. Bu maddenin vücuttan atılması sırasında kusma ve ishal gibi belirtiler de görülebilir.''

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Zehirlenmenin solunum sistemine dair etkilerini vurgulayan Al, ''Toksik maddeler solunum sistemini de etkileyebilir. Bu durum, kişinin nefes almada zorluk yaşamasına sebep olur. Solunum yoluyla zehirlenmede nefes darlığı belirtisi kimi zaman oksijen yetersizliğine kadar varabilir. Solunum düzenini bozacak şekilde hızlı nefes alıp verme de zehirlenme belirtileri arasında yer alır. Nefes alıp vermede görülen bu ani düzensizlik, nabzın hızlanmasına ve kalp ritminin değişmesine neden olabilir.'' dedi.


Açıklamalarını sürdürün Al şöyle dedi: ''Zehirli maddeler bazı durumlarda sinirsel aktiviteleri de etkileyebilir. Zehirlenme sonucu görülen solunum yetmezliği sonucu kişi şoka girebilir. Cilt için zararlı olabilecek herhangi bir maddenin cilde temas etmesi veya çeşitli böcek ve hayvanların salgısının cilde nüfuz etmesi sonucunda deride bazı rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklar genellikle cilt renginde kızarma, cilt dokusunda tahriş ya da cilt yüzeyinde şişmeye neden olur.''

GIDA ZEHİRLENMESİ EN ÇOK BU BESİNLERDE GÖRÜLÜYOR!

Gıda zehirlenmesi hakkında görüşlerini ifade eden uzman, ''Gıda zehirlenmesi, doğrudan sindirim sistemini etkileyen bir durumdur. Bu nedenle, gıda zehirlenmesi sonucunda görülen kusma ve ishal sindirim yoluyla zehirlenmenin en önemli belirtileridir. Sindirim yoluyla zehirlenmeler en çok balık, tavuk, ıspanak, mantar gibi yiyeceklerden kaynaklanır. Bu yüzden, bu gıdaların dikkatli tüketilmesinde fayda vardır. Örneğin, iyi pişmemiş veya son kullanma tarihi geçmiş tavuk zehirlenmeye yol açabilir. Aynı şekilde, mantar tüketiminde de bu konuya dikkat edilmesi gerekir. Ormanlık alanda yetişen mantarların çoğunluğu zehirli türler olduğundan, zehirli olup olmadığı bilinmeyen mantarlar hiçbir şekilde tüketilmemelidir. Ispanak da bazı durumlarda gıda zehirlenmesine neden olabilir. Ispanaktan zehirlenmede genellikle ıspanağın içine karışmış ve aslında yenmemesi gereken zararlı otlar zehirlenmeye yol açar.'' diye ifade etti.

DİŞ TEDAVİSİNDE ZEHİRLENME RİSKİ!

Uzm. Dr. Gültekin Murat Al, zehirlenmenin diğer olgularına da işaret ederek, ''Amalgam, diş dolgusunda kullanılan cıva türü bir maddedir. Cıva, kimyasal ve oldukça tehlikeli bir madde olduğundan, bu maddenin laboratuvarlarda kullanılması için özel izin alınması gerekir. Cıva buharını solumak bile zehirlenmelere neden olabilir. Dolayısıyla, bu zararlı maddenin diş tedavisinde dolgu maddesi olarak kullanılmasının zehirlenmelere yol açabileceği unutulmamalıdır.'' diye uyarıda bulundu.

HAMİLELİKTE ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NEDİR?

Gebelikte zehirlenmenin altını çizen Al, ''Hamilelikte zehirlenme, gıda zehirlenmesi ya da kimyasal zehirlenme gibi dış etkenlere bağlı olarak gerçekleşen bir zehirlenme türü değildir. Bu zehirlenme türü, hamilelik sebebiyle vücudun kendisinin yol açtığı zehirlenme olarak tanımlanabilir. Vücutta anormal şişlik görülmesi, nefes alıp vermede zorluk, hareket etmeyi zorlaştıran sancılar, yüksek tansiyon, idrar tahliliyle ortaya çıkan protein kaçağı gibi hamileliği olumsuz etkileyen sorunlar hamilelikte zehirlenme belirtileri arasında yer alır. Anne ve bebek için büyük zararları olan bu tür zehirlenmenin tedavisinde annenin doğum yapması gerekir.'' dedi.

ZEHİRLENME KAÇ SAATTE BELLİ OLUR?

Zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkış zamanıyla ilgili konuşan Al, ''Zehirlenme kaç saate belli olur? sorusunu cevaplayabilmek için öncelikle zehirlenmenin çeşidini tespit etmek gerekir. Gıda zehirlenmesi durumlarında, kişinin tükettiği besinin içinde bulunan bakterilerin etkisi ve sayısına göre zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkış süresi değişiklik gösterir. İçerisinde toksik madde bulunan bir besinin tüketilmesinin hemen ardından sindirim yoluyla zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaz. Öncelikle tüketilen besinin sindirilmesi gerekir. Sindirim işleminde geçen süre her yiyecek için farklı olsa da en geç 3-4 saat içinde her besinin sindirimi gerçekleşir. Dolayısıyla, zehirlenme belirtilerinin 5-6 saat içinde ortaya çıkacağı söylenebilir. Bazı durumlarda belirtilerin ortaya çıkması ertesi günü bulabilir. Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar.'' diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal