Son yıllarda popüler bir terim olarak karşımıza çıkan X, Y, Z kuşakları bireylerin doğum zamanlarına göre isim almakta. Teknolojin gelişmesi sebebiyle nesiller arası çatışmanın artması ve bilgi düzeyinin farklılaşması bu kuşakların özelliklerini de merak konusu haline getiriyor. İşte detaylar…
90’lı yılların sonu (1997 - 98) ile 2000 sonrası doğan nesil, Z kuşağı olarak ifade edilmektedir. Gen Z ya da Z nesli de denilen bu yaş aralığının en büyük özelliği teknolojik gelişmelerin içinde büyümeleridir. Demografik araştırmalara göre Z nesli, sosyal medyayı en çok kullanan yaş grubudur.
Z kuşağı, dijital okur-yazar olmaya uğraşmasa da dijital yerliler olarak biliniyorlar. Z neslinin ekran önünde geçirdiği sürenin erken başlaması ve uzun sürmesi birçoğunda olumsuz etki yaratıyor. Bu da nesiller arası çatışmayı daha da alevlendiriyor.
Z nesline dahil olan kişilerin analitik ve pratik düşünme yetenekleri yüksektir. Bunun yanı sıra sosyalleşmekten uzak olan bu jenerasyonda bireysellik ön plandandır. Takım çalışmasına da uzaktırlar ancak özgüvenleri yüksektir.
Yapılan araştırmalara göre; Z kuşağının yüzde 47'si kendini yalnız ya da dışlanmış, yüzde 27’si ise diğer insanlar tarafından anlaşılamadığını düşünüyor. Bu araştırmalar sonucunda İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Psikiyatrist Dr. Onur Okan:
''Z kuşağının yalnızlaşmasında sosyal medya kullanımının tek başına etkisi yok. Yoğun sosyal medya kullananlar ile hiç kullanmayanlar arasında yalnızlaşma açısından belirgin bir fark olmadığı görülüyor. Ülkeler arasında yaşanan gerilimler, şiddet, politik tartışmalar teknoloji sayesinde geniş kitlelere hızlıca ulaşıyor. Z kuşağı bu durumdan en fazla etkilenen kuşak haline geliyor.'' açıklamalarında bulundu.
Z kuşağının sanılanın aksine iyi özellikleri de bulunuyor. Yüksek farkındalık özelliği onlardan biri. Bu yüksek farkındalık onların akademik ve iş anlamında daha çok endişe duymalarına neden oluyor. Bu endişe, bazen hırsa dönüşebilirken çoğu zaman da psikolojik bozukluk olarak baş gösteriyor.
Birçok ülkede Z kuşağı gençliğinin zihinsel ve psikiyatrik bozukluğa sahip olma oranı diğer nesillere göre çok yüksek. Dijital çalışabilmeleri de artı bir yön. Ancak bunun da olumsuz bir getirisi var. Buna göre bu kuşak kitap okumaya daha az vakit ayırıyor. Bu da dikkat sürelerinde ve kelime dağarcıklarında olumsuz bir etki yaratıyor.
Z kuşağı öncesinde gelen X ve Y kuşakları; sonrasında gelen Alfa kuşak da merak edilen konular arasında. Kesin bir çizgi ile belirlenemeyecek olsalar da ortalama olarak belli yıllar kuşak adlandırmaları için seçilmiş. Buna göre kuşakların yaş aralıkları şöyle:
X Kuşağı: 1965 – 1980
Y Kuşağı (Milenyumlar): 1980 – 1998
Z Kuşağı: 1997 – 2012
Alfa Kuşağı: 2013 ve sonrası