Türkiye’de genellikle dondurma yapımında kullanılan bir lezzet olan salep, aynı zamanda kış mevsiminde sıcak olarak servis ediliyor. Faydalarının saymakla bitmediği salebin geçmişi 8’inci yüzyıla kadar uzanırken günümüzde bile halen sıkça tercih edilen bir içecek olmaya devam ediyor. Öte yandan havaların soğumasıyla beraber insanlar evlerinde doğal ve pratik bir şekilde salep hazırlamanın yollarını arıyor. Peki evde lezzetli ve pratik salep nasıl yapılır? Salep içmenin faydaları nelerdir?
Yüzyıllardır süregelen kış lezzeti
Orkideler (Orchidaceae) familyasına ait bir bitki türü olan Salep, ülkemizin Burdur ilindeki Bucak ilçesinde üretilir. Geleneksel bir Türk içeceği olan salep, 8.yy’da İslamiyet’in kabulü ve alkolün yasaklanması ile hayatımıza girdiği biliniyor. Osmanlı sarayında da padişah macunu malzemelerinden biri olan salep bitkisi, İbn-i Sina’nın filozoflar macunu malzemeleri arasında da kullanılmıştır.
Salep içmenin faydaları nelerdir?
Salep tozunda bulunan nişasta benzeri bir madde olan glikomannan, sütle buluştuğunda şişmeye başlar ve sütün daha yoğun hale gelmesini sağlar. Bu şekilde oluşan salep, hazmı kolay, mideye faydalı, vücut direncini arttıran, solunum yolunu düzenleyen bir içecek haline gelir.
Soğuk havalardan dolayı kapalı ve havasız ortamlarda geçirilen süreler de uzar. Yoğun iş temposu ve koşuşturma içerisinde belli aralıklarla havalandırılmayan yerlerde uzun saatler kalmak kişinin kendisini hem yorgun hissetmesine hem de baş ağrısı yaşamasına neden olabilir.
Evde lezzetli ve pratik salep nasıl yapılır?
Bir salebin lezzetli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken ilk nokta; bu lezzetli içeceğin ana maddesini oluşturan toz salebin gerçek salep olmasıdır. Orijinal olmayan saleplerin tadı da bozuk olacağı için ne yazık ki pişirme aşamaları bittikten sonra ortaya istenilen lezzette bir salep çıkmayacaktır.
Lezzetli salep yapmanın püf noktalarından birisi de; salebin taze olabilmesi için her yapılışında aktardan yeniden alınmasıdır.
Salep yapımı sırasında ortaya lezzetli bir sonuç çıkarılabilmesi adına hazırlanan salebin çok sulu kalmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Salebin doğru yoğunluğuna ulaştığını anlamak için muhallebi gibi hem akıcı hem de katı bir hale ulaştığından emin olmak önemlidir.
Salep malzemeleri
4 su bardağı süt
Bir yemek kaşığı toz salep
Bir çay bardağı toz şeker
Bir tatlı kaşığı tarçın
Salep tarifi
Sütü cezvenin içerisinde kaynatın. Ardından içerisine toz salebi ekleyerek hızlıca karıştırın. Kıvam alan karışımın içerisine tarçın ve şekeri ekleyerek kısık ateşte karıştırmaya devam edin.
Kaynayan salebi üzerine çubuk tarçın koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.