MEB ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar hesaplanırken sıralamalara yüzdelik dilim de eklenmektedir. Sınav sonuçlarında yüzdelik dilimi gören öğrenciler ise yüzdelik dilimin ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Peki, yüzdelik dilim hesaplaması nedir, nasıl yapılır? Yanıtı haberimizde...
Yüzdelik dilimler öğrencilerin sıralamalarının yüzde olarak ifade edilmesidir. MEB ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların sonucunda belirtilen bir dilim adayların Türkiye geneli ile sınava girdikleri ilde kaçıncı sıraya yerleştiklerinin göstergesidir.
Yüzdelik dilim hesaplamasını örneklendirerek açıklamak daha kolay olacaktır. Mesela YGS sınavına bir milyon aday katılsın. Bu adaylardan ülke genelinde yüzde 10'a girmeyi başaran bir aday 100.000'i olmayı başarmış demektir.
Okullar taban puanlarını her yıl değiştirme hakkına sahiptir. Bu yüzden yüzdelik dilimle tercih yapılması öğrenciler için daha avantajlıdır. Yüzdelik dilimde değişiklik olması sıralamada değişiklik olmasından daha zordur. Yani, sıralama dikkate alınarak tercih yapmaktansa yüzdelik dilim dikkate alınarak tercih yapılması daha doğru olur.
Tercih yapılırken Türkiye geneli olarak açıklanan yüzdelik dilime göre tercih yapmak gerekiyor. İl bazlı yüzdelik dilimler adaylara daha dar kapsamlı seçenek sunacağı için Türkiye genelini baz almak daha doğru olur.