Bilindiği gibi Türkiye'de emeklilik hakkında sahip olabilmek içn ptim ödemek, belirli süre sigortalı çalışmak ve yaş şartı gibi 3 temel şart aranıyor. İsteğe bağlı sigorta sistemine başvuru yapanlar da emekli maaşı alma hakkına sahip oluyor. Bu şart 25 yıl evli kalan 50 yaşını dolduran tüm ve hanımlarına da sunuldu. İsteğe bağlı sigorta işlemine başvuran ev hanımları, emekli olarak en az 2.500 TL emekli maaşı alabiliyorlar.
Daha öne hiç çalışmamış olan ev hanımlarına da emekli olmanın yolu açıldı. 2022'de hazırlanan yasa tasarısında Meclis'e sunulan teklifte en az 25 yıl evli olan ve 50 yaşını dolduran tüm ev hanımları isteğe bağlı sigorta kapsamında emekli maaşı alma hakkına sahip oluyor.
2008 yılı sonrası sigorta başlangıcı olan kadın çalışanların emekli olabilmeleri için 7.200 gün prim gününü ödemeleri ve aynı zamanda 20 yılı tamamlaması gerekiyor. Fakat daha önce sigortası olmayan ev hanımları 06.01.2020 tarihli TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa tasarısına göre en az 25 yıl evli kalmak koşulu ile birlikte 50 yaşını doldurması durumunda emekli olmanın yolu açıldı.
Borçlanma yöntemi ile olan emeklilik sistemi aynı zamanda kadınların doğum borçlanmasını da içerisine alıyor. SGK'ya başvuru yapılarak borçlanma sistemine geçiş yapılması sonrası düzenli olarak borçların ödenmesinin ardından emeklilik aktif oluyor ve ev hanımları emekli maaşı almaya başlıyor.
Teklifin maddelerine göre ev hanımlarının 1970 yılı ve öncesinde doğmuş olması gerekiyor. 50 yalını dolduran kadınların aynı zamanda SGK ile bağının olmaması da şart. Ev hanımları emeklilik hakkına sahip olmak için sigortalı olarak SGK'ya daha önceden hiç bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmamalı. Ayrıca, ev hanımları SGK'dan herhangi dul ve yetim aylığı gibi maaşında almaması gereklidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile herhangi bir bağ olmaması,
Belirli bir süre SGK'da kayıtlı olanların ise emeklilik kapsamında başvurusunu gerçekleştirdiği tarihte herhangi bir kaydının olmaması
1995 yılı ve öncesinde evli olması,
50 yaşını doldurmuş olması
Malullük ve yaşlılık maaşı almaması,
Gelir vergisine tabii olmaması.