Yüz binlerce öğretmeni kapsayacak: Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaşıyor

Meclis’in gündeminde yer alan Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa teklifiyle beraber yaklaşık 230 bin öğretmene başöğretmenlik unvanı verilmesi ve uzman öğretmenlik ile kıdem şartlarının değişmesi bekleniyor. Detaylar haberimizde…

27.06.2024-12:36 - (Son Güncelleme: 27.06.2024-17:15) Yüz binlerce öğretmeni kapsayacak: Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaşıyor

2022 yılında yürürlüğe giren ve Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin yeni düzenlemeler yapılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, 39 maddeden oluşuyor. Bu yeni teklif ile kariyer uygulamasının devamı sağlanarak öğretmenlik mesleği üç kariyer basamağına ayrıldı: öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen. Artık kariyer basamaklarında ilerleme yazılı sınav veya mesleki çalışma koşullarına bağlı olmayacak.

Yüz binlerce öğretmen için önemli şartlar gelecek

Teklifin getirdiği yeniliklerden biri de uzman öğretmenlik için belirlenen 10 yıl hizmet şartının kaldırılması. Bu sayede, 20 yıl kıdem dolduran tüm öğretmenler, belirli eğitimleri tamamladıkları takdirde başöğretmenlik ünvanı için başvurabilecekler. Bu düzenleme ile yaklaşık 230 bin öğretmenin başöğretmenlik ünvanı için başvuru yapma hakkı doğacak.

Yüz binlerce öğretmeni kapsayacak: Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaşıyor

Ayrıca, teklif ile öğretmenlerin hakları da güçlendiriliyor. Öğretmenler, mesleki olmayan faaliyetlerde rızaları olmadan çalıştırılamayacak ve devlet memurlarının sahip olduğu haklardan faydalanacaklar. Yeni düzenleme ile ayrıca öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların artırılması ve şiddetten korunma önlemlerinin güçlendirilmesi gibi önemli adımlar atılıyor.

Milli Eğitim Akademisi de kurulacak

Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması da teklifin önemli bir diğer unsuru. Bu akademi, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması ve mevcut öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla kurulacak. Üniversitelerle işbirliği içinde yürütülecek eğitim programlarıyla öğretmenlerin hem teorik bilgi hem de pratik tecrübe kazanması sağlanacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal