Yusufeli Barajı’nda Sona Gelindi

Yapımına 2013 yılında başlanan Yusufeli Barajı’nda sona gelindi. Baraj Kasım ayında su tutmaya başlayacak, faaliyete girdikten sonra ekonomiye doğrudan fayda sağlamaya başlayacak.

07.10.2021-10:30 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-13:02) Yusufeli Barajı’nda Sona Gelindi

Açıldığında Türkiye’nin en büyük barajı olacak Yusufeli Barajı’nın yapımına 2013 yılında başlanmıştı. O günden bu güne kadar dur durak bilmeden çalışmalara devam edilirken inşa süreci bir çok yerli ve yabancı yapımların konusu olmuştu. Mühendislik bakımından da bir çok ilki içinde barındıran baraj faaliyete geçmesiyle birlikte adeta ekonomiye can suyu verecek. Enerjide dışa bağımlılığı bitirmek maksadıyla başlatılan önemli projelerden biri olan barajın faaliyete geçmesi için artık gün sayılıyor.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BARAJI, HİZMETE HAZIR

Baraj Artvin’de bulunan Çoruh nehri üzerine inşa edildi. Baraj gövde yüksekliği bakımından Türkiye’nin en büyük en büyük barajı olma özelliğine sahip. Barajın bir diğer önemli ünvanı ise çift eğrilikli ince kemer baraj tipinde dünyadaki üçüncü baraj olması. Kaba inşaatı biten barajın yer altında yapılan elektro mekanik işlemleri sürüyor. İşlemlerin bitmesinin ardından Kasım ayında su tutmaya başlayacak.  Türkiye’nin en büyük nehirlerinden birinin üzerine inşa edilen barajın inşaatı 2013 yılında başlamıştı. İnşaatın ihalesini ise Limak Holding kazanmıştı.

yusufeli barajı

YUSUFELİ İLÇESİ YEDİNCİ KEZ TAŞINIYOR

Barajın yapıldığı alanda kurulu olan Yusufeli ilçesi ise yedinci kez taşınacak. Yusufeli ilçesi 150 yıllık bir tarihe sahip olmasına rağmen bugüne kadar tam 6 kez yer değiştirmek durumunda kaldı. Yusufeli ilçesi Yansıtıcılar mevkiinde bulunan 150 hektarlık bir alanda 3 bölgede inşaa edilecek. Taşınmanın koordinasyonu ise Artvin Valiliğinde. Gerekli hazırlıkları yapan valilik yaptığı koordinasyon toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu Vali Doruk yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; "Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında tamamlanan, devam eden ve yapılacak işler konusunda bir koordinasyon toplantısı yaptık. İhtiyaçları tespit ettik. Proje takviminin sağlıklı yürümesi için yapılması gerekenleri etraflıca görüştük. Yusufeli Barajı'nın su tutması ve yeni yerleşim yerine taşınma sürecinde planlanan hedef takvimimiz var. Çalışmalar bu yönde devam ediyor".

YUSUFELİ BARAJI EKONOMİYE CAN VERECEK

Su tutmaya başladıktan sonra rezervuardında 2,13  milyar metre küp su bulunduracak. 558 megavat gücündeki santralinde yıllık bir milyar 888 milyon kilovat saat enerji üretecek. Baraj ve hidroelektrik santrali milli ekonomiye direkt olarak 1,5 milyar dolarlık destek sağlayacak. Üretilecek elektrikten ise tam 2,5 milyon kişi istifade edecek. Bölgedeki taşkın risklerini de azaltacak olan barak olası su baskınlarının da önüne geçerek bölgedeki olası maddi zararları da azaltmış olacak. Baraja entegre olarak inşaa edilen Bayburt Demirözü sulama tesisleriyle 112 bin dekar arazi modern sulama imkanına kavuşmuş olacak.

YORUM YAZ..
Modal