Türkiye’nin uluslararası hedefleri doğrultusunda ilerleyecek küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası alana açılmalarını destekleyen KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek Programı girişimciler tarafından merak ediliyor. İşte detaylar…
Yurt Dışı Pazar Destek Programı, ülkenin uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası pazara açılmalarına ve ihracat kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik hazırlanmış bir programdır. Programın amacı KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek, KOBİ’lerin yurt dışı pazar paylarını arttırmak, KOBİ’leri uluslararası rekabetin aktörleri haline getirmek, ihracata başlayan KOBİ sayısını arttırmak, e-ticarete başlayan KOBİ sayısını arttırmak. İşte detaylar…
Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında işleyecek başvuru sürecinin adımları şu şekilde;
- Programdan yararlanmak isteyen işletmeler, KOSGEB Veri Tabanına kayıt olur ve Yurt Dışı Pazar Destek Programı Başvuru Formu ile birlikte Taahhütnameyi onaylar. Bu durumda programın başlangıç tarihi desteklemeye ilişkin ilk Kurul kararının evrak kaydına alındığı tarihtir.
- İşletme bu programdan 1 kez yararlanabilir.
- Proje başvurusu, belge ve şekil yönünden kontrol edilir ve değerlendirilmek üzere kurula sunulur.
- Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda proje kabul edilebilir, reddedilebilir veya projenin revizyonu istenebilir. İşletme, Kurulun ret kararına, kararı öğrenme tarihinden itibaren 15 gün içinde 1 defaya mahsus olmak üzere gerekçeleriyle birlikte itiraz edebilir. Bu durum Kurul kararının bildirim yazısında belirtilir.
- Değerlendirme sonucu işletmeye bildirilir.
Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında başvuru yapılırken işletmelerin sağlaması gereken bazı şartlar şöyle;
- Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin; Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve KBS’de kayıtlı ve aktif durumda olması gerekir. KBS’ye kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
- İşletmenin KOBİ Bilgi Beyannamesinin güncel olması gerekir.
- İşletmenin; başvuru tarihi itibariyle son onaylı mali yılda bilanço esasına göre defter tutmuş olması gerekir.
- İşletmenin başvuru tarihi itibarı ile Yurt İçi Marka Tescil Belgesi’ne sahip olması gerekir.
- İşletmenin proje bütçesi, son onaylı mali yılın net satış hasılatını aşamaz.
- İşletmenin son onaylı mali yılda ihracat yapmış olması gerekir. Ancak imalat sektöründe veya Öncelikli Teknoloji Alanları Tablosunda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde bu şart aranmaz.
- İşletme bu programdan 1 kez yararlanabilir.