Yunanistan’ın Pontus iddialarına Türkiye’den cevap geldi: ‘Antik çağda kalmış bir tanımdan ibarettir’

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’daki aşırı sağcı gruplar tarafından İstiklal Savaşının başlangıcı olan 19 Mayıs 1919 tarihinden 75 yıl sonrasında ortaya atılan Pontus iddialarını yalanladı.

20.05.2024-09:24 - (Son Güncelleme: 20.05.2024-17:35) Yunanistan’ın Pontus iddialarına Türkiye’den cevap geldi: ‘Antik çağda kalmış bir tanımdan ibarettir’

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, "Pontus"un antik çağda kalmış bir terim olduğuna vurgu yaptı. 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan Pontusçu faaliyetlerin, Yunanistan'ın "Büyük Yunanistan (Megali İdea)" planının bir parçası olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, bu konunun aslında Türk ve Rum nüfusunun mübadelesi ile sonuçlanmış ve tarihsel olarak kapanmış bir sürecin, asılsız iddialar üzerinden istismar edilmesi olduğu belirtildi.

‘Antik çağda kalmış bir tanımdan ibarettir’

AA’da yer alan habere göre; açıklamada ayrıca, "Yunanistan’daki aşırı sağcı grupların, İstiklal Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilen 19 Mayıs 1919'dan tam 75 yıl sonra, 1994'te, popülist söylemlerle ortaya attığı Pontus iddiaları gerçek dışıdır." ifadeleri kullanıldı. Bu iddiaların, Türk-Yunan ilişkilerine zarar vermeyi ve Yunanistan siyasetinde sağduyulu kesimleri zor durumda bırakmayı amaçladığına işaret edildi.

Yunanistan’ın Pontus iddialarına Türkiye’den cevap geldi: ‘Antik çağda kalmış bir tanımdan ibarettir’

Son dönemde Yunanistan ile ilişkilerde olumlu bir ivme yakalandığı belirtilerek, "Yunanistan hükümetinden beklentimiz, sorumsuz bazı siyasetçilerin gelecekteki nesillerin barış ve huzur içinde yaşamasını engellemeye yönelik çabalarına karşı net bir tutum sergilemesidir." denildi.

Bu açıklamalar, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gerginleşmemesi adına önemli bir çağrı niteliği taşıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal