Yunanistan Eğitim Bakanlığı Batı Trakya'da 12 Türk Okulunu Daha Kapattı! Türkiye'den Tepki Gecikmedi

Yunanistan Eğitim Bakanlığı, Batı Trakya’da öğrenci sayısının yetersiz olmasını gerekçe göstererek 12 azınlık okulunun daha kapatılmasına karar verdi.

02.08.2021-15:55 - (Son Güncelleme: 02.08.2021-17:06) Yunanistan Eğitim Bakanlığı Batı Trakya'da 12 Türk Okulunu Daha Kapattı! Türkiye'den Tepki Gecikmedi

Dışişleri Bakanlığı, öğrenci sayısının yeterli olmadığını bahane eden Yunanistan’a sert tepki gösterdi. Sözü edilen karara tepki veren Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, "Karar, azınlığa karşı planlı ve art niyetli bir çabanın parçası olduğunu açıkça ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı. 

2011'den bu zamana kadar öğrenci yetersizliği gerekçesi ile kapatılan Türk azınlık ilkokulu sayısı 132’ye yükseldi, faaliyetlerine devam eden toplam okul sayısı 103’e geriledi. 

Eğitim Bakanlığına bağlı Doğu Makedonya Trakya Eyaleti Birinci ve İkinci Dereceli Okullar Bölge Müdürlüğünün 30.07.2021/F.2.1/6762 sayılı kararında, 2021/2022 eğitim yılından itibaren Rodop ilinde 8, İskeçe'de de 4 olmak üzere 12 azınlık okulunun faaliyetlerine geçici olarak ara verildiği söyledi.

TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERDİ

Dışişleri Bakanlığı "Yunanistan'ın, tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayısının yetersizliğini bahane ederek, Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulu kapatma kararı almasını kınıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Kararla 2011'den bu yana öğrenci yetersizliği gerekçesi ile sistematik olarak kapatılan Türk azınlık ilkokulu sayısı 132'ye yükselirken, Rodop, İskeçe ve Evros illerinde faaliyetlerine devam eden toplam okul sayısı 103'e düştü.

TÜRK AZINLIK TEPKİLİ

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulundan (BTTADK) yapılan açıklamada, Türk azınlığın, son yıllarda azınlık okullarının öğrenci azlığı gerekçesi ile kapatılmasının üzüntü ve endişe ile karşılandığı ifade edilerek Eğitim Bakanlığının kararı "azınlığa karşı planlı ve art niyetli bir çabanın parçası" olarak nitelendirildi.

Azınlık eğitiminin statüsünün Lozan Antlaşması başta olmak üzere, uluslararası anlaşmalar ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan protokoller ve sözleşmeler ile yapıldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer aldı:

"Ülkemiz Yunanistan'ın ve özellikle mevcut hükümetin, azınlık eğitimiyle ilgili antidemokratik uygulamaları ve yıllardır dile getirilen haklı taleplere karşı duyarsız tutumu karşısında hayal kırıklığımızı ve tepkimizi vurgulamak isteriz. Bu yıl açıklanan kapatma kararları bütün ülkenin tatile girdiği bir dönemde yayınlanmıştır. Başlı başına bu durum bile kararın Batı Trakya Türk Azınlığına karşı planlı ve art niyetli bir çabanın parçası olduğunu açıkça ortaya koymaktadır."

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliğinden (BTTÖB) yayımlanan açıklamada da azınlık okullarının azınlığa danışılmadan kapatıldığının altı çizilerek, "Ne insani ilişkilere ne de çoğulcu demokrasiye uygun olan bu davranışı kınıyor ve kabul etmiyoruz." İfadesi kullanıldı.

BTTADK ve BTTÖB açıklamalarında ayrıca, Yunanistan'da, Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kısa bir süre önce parlamentoda kabul gören okulların bağış kabul edebilmesi, eğitim, spor ve kültürel faaliyetlerinde yerel yönetimlerle iş birliği yapması gibi reform özelliğinde uygulamalar öngören yasada azınlık okullarının uygulama dışında bırakıldığına dikkat çekilerek, bu durumun kafalarda soru işaretleri oluşturduğu ifade edildi.

İki azınlık kurumunun açıklamalarında, sözü edilen yasada yer alan bazı maddelerin Lozan Antlaşması gereği azınlık okullarının da sahip olması gereken haklar içerdiğine dikkat çekilerek azınlık eğitimi ile ilgili çıkarılacak yasalarda azınlık toplumunun muhatap alınması talebi bir kez daha vurgulandı.

OKULLARIN KAPATILMASI UYGULAMASI

Yunanistan'da, 2011'de eğitim alanındaki giderler azaltılarak daha iyi eğitim verilmesi için kararlaştırılan "okulların birleştirilmesi" uygulaması kapsamında, ülke çapındaki okul sayısı 1933'ten 877'ye indirilmiş, bu çerçevede de öğrenci sayısı az olan Batı Trakya'da ilk olarak 14 azınlık okulu kapatılmıştı. Devam eden uygulama kapsamında, yeni eğitim yılı başında öğrenci sayısı 9'un altına düşen ilkokulların faaliyetleri geçici olarak durduruluyor. Kapanan okullardaki az sayıdaki öğrenciler bölgedeki en yakın okullara kaydırılıyor.

YORUM YAZ..
Modal