Ege Denizi'nde ilk defa Fransız Rafale jetlerinin uçtuğu gün Yunan medyası sevinç çığlıkları atarak bir başka gelişmeyi duyurdu. Fransa'nın ardından bir başka ülke daha Doğu Akdeniz'e uçak gemisi gönderiyor. Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı Fransa, Amerika, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle beraber hareket eden Yunanistan, bu sefer sahaya bir başka ülkeyi sürüyor. Fransa'dan altısı yeni 18 Rafale jeti satın alan Yunanistan, müttefikleriyle arka arkaya düzenlemiş olduğu tatbikatlara Skyros 2021 - İskiri 2021'le bir yenisini ekledi.
Fransa'nın tatbikat nedeniyle gönderdiği 4 Rafale jeti, 2 A400M nakliye uçağı ve bir A33 hafta başında Atina'nın kuzeyindeki Tanagra Hava Üssü'ne iniş yaptı. Savaş uçakları Yunan medyasında sevinç çığlıkları ve Türkiye'ye meydan okuyan başlıklarla karşılandı, pek çok gazeteci Fransızca Twitter mesajlarıyla Paris yönetimine teşekkür etti.
Yunan F-16'ları ve Mirage 200 savaş uçaklarının da yer aldığı jetler Tanagra Hava Üssü'nden peş peşe havalandı, ilk gün batıdaki İyon Denizi üzerinde uçtular. Tatbikatın Perşembe günü gerçekleşen bölümünde, Fransız Rafale jetleri ve Yunan savaş uçakları bu kez doğuda, Ege Denizi semalarında göründü. Medyadaki haberlerde 'Rafale jetleri Ege Denizi'nde gürledi' başlıkları ile yazıldı.
Tatbikatı Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ve Fransa'nın Atina Büyükelçisi Patrick Mezonev beraber takip etti. Rafale jetlerinden birine binerek poz veren Yunan Bakan Panagiotopoulos ve Genelkurmay Başkanı Floros, Twitter hesaplarından söz konusu kareleri paylaştı.
Gazetecilere açıklamada bulunan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, tatbikatta en optimum konfor konfor olan Viper'e çıkarılan ilk F-16 savaş uçağının da test edildiğini açıkladı. Mesajında Fransa'nın beraberinde Amerika bayrağı da kullanan Yunan Genelkurmay Başkanı ise, 'Tanagra'da bugün muhteşem bir gün, çifte kutlama. Viper ve Rafale' diye ifade etti. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, web sitesinde yayınını yaptığı açıklamada tatbikata güdümlü füzeler taşıyan savaş gemilerinin de katıldığını duyurdu.
Açıklamada dikkati çeken bir başka detay, tatbikatı Almanya, İngiltere, Mısır ve Amerika'dan yetkililerin de yine Tanagra üssünde takip etmesi oldu. Ege Denizi'nde hava üstünlüğünün Yunanistan'a geçtiğini ileri süren yerel medya, Fransız Rafale jetlerini ilk defa kullanan Yunan pilotların savaş uçaklarına hayran kaldığını yazdı. Yerel medya, Atina'da geçen ay imzalanan 2,3 milyar euroluk anlaşmayla satın alınan Fransız Rafale jetlerinin ilk partisinin birkaç ay içerisinde Yunanistan'a ulaşacağını aktarıyor.
Kathimerini gazetesi ise, Fransa'nın uçak gemisi Charles de Gaulle'ü Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'e göndereceğini ilan etmesinin ardından İngiltere'nin de benzer bir adıma hazırlandığını açıklıyor. Habere göre, İngiliz uçak gemisi Queen Elizabeth Yunanistan'ın bağımsızlığının 200. Yılı kutlamaları için Haziran ayında Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nde olacak ve Doğu Akdeniz'de gerçekleşecek tatbikata katılacak. Kathimerini, Yunanistan'a fırkateyn satmak isteyen İngiltere'nin seneler sonra ilk defa uçak gemisi Queen Elizabeth'i Doğu Akdeniz'e gönderdiğine dikkat çekti.
Yunanistan, Ocak ayının son haftasında Fransa Savunma Bakanı Florence Parly'yi konuk etti. İmzalar kameralar önünde atıldı, Bakan Parly kısa zaman içinde müttefikleri Yunanistan'a donanmanın yenilenmesi için de teklif sunacaklarını açıkladı. Anlaşmayı 'Atina ve Paris Türk planlarını suda boğdu' başlıklarıyla duyuran Yunan medyası, Fransa'nın uçak gemisi Charles de Gaulle'ü Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ı desteklemek için Doğu Akdeniz'e göndereceğini söyledi.
Haberlere göre, Türkiye'ye karşı gövde gösterisine girişecek uçak gemisinin yanında Yunan donanmasına ait fırkateynler ve savaş gemileri de olacak. Fransa ve Yunanistan'ın 2021 boyunca pek çok tatbikata gerçekleştireceğini de aktaran Yunan medyası, Fransız savaş uçaklarının da Doğu Akdeniz'de uçağını duyurdu. Yunanistan tarafından 12-22 Nisan tarihlerinde organize edilecek tatbikatta Fransa'nın beraberinde Amerika, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve İtalya hava kuvvetleri de yer alacak.
Yunanistan, Türkiye korkusuyla geçen sene yaz mevsiminden bu yana Doğu Akdeniz'i global bir oyun sahasına çevirdi. Yunan ordusu, Amerika, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle pek çok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye'ye karşı F-35 jetleri istediği Amerika ile 2021'in başlamasıyla peş peşe tatbikatlara girişti. Girit'ten Selanik'e kadar nerdeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı. Selanik'in kuzeyindeki Kılkış'ta bazen kar altında gerçekleşen Pegasus 21 adlı yedi günlük son tatbikata, Amerika ordusu Black Hawks helikopterleri ve özel kuvvetler askerleriyle katıldı. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, Doğu Akdeniz'de helikopterlerin gerçek füzeler ateşlediği görüntüleri fotoğrafı web sitesinde paylaştı. Resmi açıklamada en dikkat çekici bölüm ise, Türkiye'ye direk olarak mesajın verildiği tatbikatların iki ülkenin uzun süreli kuvvetli ilişkilerini kanıtladığı ifadesiydi.
Doğu Akdeniz'de 2020 yazında tırmanan gerilimle beraber Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında saf tutmaya başladı. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs'a uygulanmakta olan 30 senelik silah ambargosunu kaldırarak Amerika'da de katıldı. Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağlanıldı. Ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyaret yaptı, rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le beraber gezen Pompeo'nun ziyaretinin ardından sıra dışı bir gelişme yaşanıldı. Atina yönetimine açık şekilde destek olan Amerika'nın, bununla da yetinmeyip Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı. Eylül ayında nerdeyse hergün Türkiye'yi manşetinden veren Yunan medyası, savaş gemisi haberini sevinç çığlıklarıyla sayfalarına taşıdı.
Rafale jetlerine kavuşmalarını bir 'kilometre taşı' olarak tanımlayan Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, canlı yayın programında hava kuvvetleri için yeni savaş uçakları satın alacaklarını duyurdu. 40 yeni savaş uçağı programının 18 Rafale jetinin alınmasıyla başladığını belirten Yunan Bakan, Amerika'dan beşinci nesil F-35 savaş uçaklarını da isteyeceklerini ilk defa resmen açıkladı. Yunan medyası, önceden Yunanistan'a ilk F-35'lerin 2021'de gönderileceğini yazmıştı. Haberlere göre, Amerika ilk aşamada üç kullanılmış savaş uçağını Yunanistan'a verecek ve jetler 25 Mart'taki törenlerde uçacaktı. Savunma Bakanı ayrıca Yunan ordusunun elindeki F-16'ların güncellenmeye başladığını, birkaç gün içinde ilk Yunan F-16 Viper modelinin ABD'ye uçacağını da aktardı. Atina yönetimi, her yıl 12 kaar F-16'yı en üst seviye olan Viper'e yükseltmeyi hedefliyor. Fransa'dan alınan Rafale jetlerinin kendi silahlarını taşıyacağını ve benzer silahların Türkiye'de bulunmadığını savunan Yunan bakan, 'Hepimiz umalım ki silahları kullanmak zorunda kalmayalım' dedi. Yunan medyası, hafta içinde Fransa'dan Belh@rra fırkateynleri de alınacağını yazmıştı. Bakan Panagiotopoulos, kararın bu senenin ilk yarısında verileceğini söyledi. Yunanistan'la fırkateyn pazarlığında olan diğer ülkeler Almanya, Amerika, İspanya, Hollanda ve İngiltere. Yerel medyadaki haberlerde Fransız üretimi Belh@rra fırkateynlerinin Türkiye'ye karşı son model uçaksavar füzeleri ve denizden denize füzelerle de donatılacağı öne sürüldü.
Türkiye üretimi Bayraktar TB2 SİHA'ların Suriye ve Libya'dan sonra Dağlık Karabağ savaşının kaderini değiştirmesi, Atina idaresinde tam anlamı ile çok büyük bir paniğe yol açtı. Başlattığı silahlanma yarışında bütçeyi beş kat artıran Yunanistan, ayrıca İsrail'le de işbirliğine gitti. Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na İsrail'den satın alınacak insansız hava araçları ile bir drone üssü kurulacak. Yerel medyadaki haberlere, Yunanistan'ın diğer insansız hava araçları programının ayrıntıları da yansıdı. Buna göre, Yunanistan yakın zamanda üç ayrı silahlanma programını hayata geçirecek. Bunlardan ilki, Avusturya firması Schiebel'in üretmiş olduğu uzaktan kumandalı dört Camcopter S-100 helikopterinin alınması. Altı saat uçabilen helikopterler 25 000 000 euro karşılığında Yunan donanmasına teslim edilecek. Maksimum 220 km hıza çıkabilen helikopterlerin 180 km menzili var, 16 ülke tarafından kullanılmaktadır. Gelecekte helikopter iki farklı güdümlü füzeyle donatılacak. Yunan medyası, aracın gece görüş sistemine sahip olduğunu, karada ve denizde 30 kilograma kadar hedefleri saptayabildiğini aktardı. Silahlanma programında 55 milyon euroyu bulacak ikinci hamle ise, halihazırda Yunan ordusu tarafından kullanılacak olan Le Sperwer ve Le Sperwer-B insansız uçaklarının yenilenmesi. Önceki modelleri havada altı saat kalabilen Fransız üretimi insansız uçakların yeni versiyonları 12 saate kadar uçabilecek, menzili ise 200 kilometreyi bulabilecek. Üçüncü hamle ise Yunan ordusunun Türk Bayraktar TB2 SİHA'larıyla mücadele etmek için Amerika üretimi T-6A Texan II'nin satın alınması. Haberlere göre, söz konusu tek motorlu uçağın maliyeti SİHA'ları tespit etmek için havalanacak F-16 ve Mirage'lara göre çok daha uygun.
Yunanistan, drone ordusu satın alacağı İsrail'le ayrıca askeri işbirliği için anlaşmaya vardı. Doğu Akdeniz'de de müttefik olan iki ülke arasındaki anlaşmaya göre, Kalamata Havalimanı'nda bir pilot eğitim merkezi kurulacak. 22 yıl geçerli olacak anlaşmanın maliyeti ise 1 milyar 375 milyon euro. Kalamata'daki eğitim programında sadece Yunan Hava Kuvvetleri pilotları değil diğer ülkelerden pilotlar da eğitim alacak. Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki müttefiklik anlaşmasına göre ise üç ülke beraber tatbikatlar yapacak, istihbarat paylaşımına gidecek ve siber güvenlik alanında çalışacak. Avrupa Birliği'nden beklediği desteği alamayan Yunanistan, Türkiye korkusuyla silahlanma yarışına hız verdi. Atina yönetimi, ekonomik darboğaza rağmen son 11 senenin en savunma bütçesini açıkladı. 2021 bütçesine göre, silahlanma payının beş kat arttığı görülüyor. Yunanistan, önümüzdeki yıl 5,49 milyar euroluk bir savunma bütçesi ayırdı. Bunun 2,5 milyar eurosu silahlanmaya harcanacak. Bu rakam, 11 senenin en yüksek düzeyi. Atina yönetimi, derin ekonomik kriz sebebiyle seneler içinde savunma bütçesini düşürmüş ve harcamalar 2017'de 3,163 milyar euroya kadar inmişti. Yunanistan'ın 2020'deki savunma bütçesi ise 3,39 milyar euroydu ve bu rakamın sadece 540 milyon eurosu silahlanmaya ayrılmıştı. Koronavirüs salgını sebebiyle Yunan ekonomisinde %10,5 küçülme beklenirken, Doğu Akdeniz'deki gerginlik 2021 savunma bütçesinde rekor bir artışa neden oldu.