Türk Eğitim Vakfı (TEV), devlet üniversitelerinde eğitim alan 25 yaşını geçmemiş gençlerin maddi destek talebi doğrultusunda alabilecekleri bir eğitim bursudur. Eğitimde başarılı fakat maddi sıkıntılardan dolayı bunu gösteremeyen, kamu ve özel burs (KYK dahil) almayan öğrencilere sağlanan burs başvurularında öğrencilerin genel not ortalamaları baz alınarak işlem başlatılır.
Yüksek lisans TEV bursu nasıl alınır?
Devlet üniversitesinde okuyan ve genel not ortalamasının en az 2,50 olan öğrenciler ile (100’lük sistem üzerinden not uygulayan kurumlarda en az 65), hazırlık sınıflarını bitiren öğrencilerin başarılı bir şekilde bir üst sınıfa geçtiklerini okulundan alacakları belge ile ibraz ederek başvuru işlemi başlatılır.
TEV Eğitim bursu ile ilgili başvuru tarihleri genel olarak eğitim-öğretim yılı başında ilan edilir. TEV bursuna başvuru yapmak isteyen öğrenci Eylül ayı başında 'www.tev.org.tr web' adresi üzerinden başvuru işlemlerini takibini yapabilir. Kayıtlı olunan Fakülte/YO/MYO kontenjanından ayrılma gibi bir durum söz konusu olduğunda web sitesi üzerinden başvuru formu doldurulur ve imzalanan başvuru formu istenen diğer evraklar ile birlikte kuruma teslim edilir.
Başvuru formuna ek olarak istenen diğer evraklar ise şöyledir;
- Yüksek öğrenimde alınan dersleri, notları ve başarı ortalamasını gösteren onaylı not dökümü belgesi (transkript)
- Yüksek Lisans öğrenimine kabul ve kayıt olduğunu gösteren öğrenci belgesi (tezli olup olmadığı, kayıt tarihi ve sömestir, hazırlık sınıfı olup olmadığı açıkça belirtilecek)
Tüm adaylar:
- Yabancı dil puan belgesi (Üniversitelerin yaptığı yabancı dil sınavları, YDS, YÖKDİL vb. )
- İki öğretim üyesinden alacakları referans mektupları (üniversitedeki hocalarınızdan referans mektubu alabilirsiniz.),
- Uzmanlık dalı ve araştırma programlarını ve neden bu dalda yüksek lisans yapmak istediğinizi ve eğitimler sırasındaki beklentilerini anlatan kısa metni,
- Özgeçmişlerini,
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Tüm aile fertlerinin gösterildiği anne veya baba adına alınmış belge olmalı ancak aday evli ise kendi adına olabilir. (e-devletten alınabilir)
- Ailenin ikamet ettiği yerleşim yerini gösteren Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi (e-devlet alınabilir) (Nüfus Kayıt Örneğinin alt kısmında adres bilgisi varsa bu belgeyi almanıza gerek yoktur.)
- Nüfus cüzdanı veya yeni kimlik kartınızın arkalı ve önlü fotokopisi,
- 1 adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ayda çekilmiş olmalı ve başvuru formunda ilgili yere çok iyi yapıştırılmalıdır.)
- "Adli Sicil Kaydı" dökümü (e-devletten alınabilir.)
- Ailenin mali durumunu gösteren belge, (Maaş bordrosu, serbest çalışanların gelir vergisi beyanı, emeklilerin aylık maaşlarını gösteren banka dekontu, geliri olmayan kişilerim SGK'dan anne ve baba adına kayıt olmadığı ile ilgili onaylanmış velge, e-devlet sisteminden alınan anne-baba adına kayıtlı olan malvarlıklarını gösteren döküman.)
- Geçimi aileden başkası tarafından sağlananlarda ise destek veren ailenin mali durumlarını gösteren belge başvuru formuna eklenir ve durum formun sonundaki ‘belirtilmek istenilen özel durumlar’ kısmına yazılır.
2022-2023 eğitim öğretim yılında burs verilecek olan anabilim dalları ise Hukuk, Sağlık Bilimleri, Temel Bilimler, Tiyatro, Etnomüzikoloji/müzikoloji/müzik teorisi olarak belirtilmiştir.
TEV, bursundan sadece üniversitede eğitim alan değil Teknik, Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri de faydalanabilir. Meslek Lisesi bursları da aynı üniversite şartlarında olduğu gibi T.C. uyruklu, maddi destek ihtiyacı olan ve aynı zamanda başarlı olup başka burstan yararlanmayan öğrenciler başvuru yapabilirler. Başvuru yapacak öğrencilerin yıl sonlarında karne notları içinde hiç başarısız dersinin olmaması gerekiyor.
TEV bursu kimlere verilir, şartları nelerdir?
Türk Eğitim Vakfı (TEV) bursundan faydalanabilmek için;
1) T.C. Vatandaşı olmak,
2) Malvarlığı ve gelir durumuna göre maddi desteğe ihtiyacı olmak,
3) Kazanç getiren herhangi bir işte çalışmamak,
4) Başka bir kamu veya özel kurumdan burs almamak,
5) Yüksek öğrenimden 4.00 üzerinden en az 3.00, 100 üzerinden not verilen üniversitelerde en az 75 puan ile mezun olmak
6) Yüksek Lisans (Ara sınıflar için): Başarısız dersi olmayan ve genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 3.00 (100 üzerinden not verilen üniversitelerde en az 75) olmak,
TEV bursu kimlere verilmez?
* Vakıf (özel) üniversitesi öğrencileri,
* Hazırlık sınıfı öğrencileri
* Hazırlık sınıfı hariç normal öğrenim süresini aşanlar (Y.Lisans için: 2 yıl, )
* 30 yaşından büyükler,
* Aynı haneden TEV bursu devam eden başka kardeşi olan öğrenciler,
* Tezsiz öğrenim görenler,
* Yabancı dil puanı olmayanlar (Üniversitelerin yaptığı yabancı dil sınavları, YDS, YÖKDİL vb. belgelerin olması gerekmektedir.)
TEV bursu hangi bankaya yatırılıyor?
TEV bursu ile ilgili başvuru sürecinin başlatılması öncesinde öğrenci Yapı Kredi ya da Vakıfbank’tan bir banka hesabı açtırması gerekir. Öğrencinin dışındaki başka birinin açtırdığı hesap bilgilerine burs bedeli yatırılmamaktadır.
Burs başvuru sonuçları Eylül ayında başlatılır ve gerekli incelemeler Aralık ayına kadar devam eder. Burs almaya hak kazananlara kurum Aralık ayı içinde e-posta yoluyla duyuru yapar.
TEV bursu, öğrencinin kendi adına bildirdiği banka hesabına ekim ve haziran ayları arasında 9 ay süreli yatırılır. Normal eğitim süresinde sağlanan burs desteği, eğitim uzayan öğrencilere sağlanamamaktadır.
Vicdani yükümlülük belgesi nedir?
Eğitimini tamamlayan her burslunun iş hayatına geçiş yapmaları sonrasında şayet imkanı varsa, TEV’e maddi katkı yapmayı, kendisi gibi en az bir öğrenciye TEV aracılığı ile burs vermeyi ve aynı zamanda TEV’e manevi anlamda katkı sağlamayı, bulunmuş olduğu ortamlarda TEV’in tanıtımlarını üstlenmeyi, TEV'in gönüllü elçisi olmayı kabul eden bir yükümlülük belgesidir. Kanuni bir durum taşımayan 'Vicdani Yükümlülük Belgesi' TEV başvuruları sırasında prosedürler gereği olması zorunlu olan bir belgedir. Vicdani Yükümlülük Belgesi olmayan başvurular TEV tarafından olumsuz olarak karşılanır.