Yol Hipnozu Nedir? Kazaların Bir Numaralı Sebebi! İşte Yol Hipnozuna Dair Tüm Bilgiler...

Direksiyon başına geçip saatlerce araç kullanacak sürücüleri bekleyen hayati bir risk var: Yol hipnozu. Uzun yolda seyahat eden sürücülerin farkında olmadan maruz kaldığı bu durum, trafik kazalarının en büyük sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. 2021 yılı TÜİK verilerine göre, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 87,1'i sürücü kaynaklı. Bu kazaların çoğunda, sürücülerin gözleri açık olsa da beyinlerinin gördüklerini analiz edemediği "yol hipnozu" büyük bir etken.

08.08.2024-14:21 - (Son Güncelleme: 08.08.2024-14:21) Yol Hipnozu Nedir? Kazaların Bir Numaralı Sebebi! İşte Yol Hipnozuna Dair Tüm Bilgiler...

Yol hipnozu, yola çıkıldıktan yaklaşık 2.5 saat sonra başlıyor. Sürücünün gözleri açık olsa da beyin, gözün gördüklerini kaydedemiyor ve analiz edemiyor. Bu durum, yol kenarında duran bir araca ya da önde giden bir TIR'a arkadan çarpma gibi kazaların bir numaralı nedeni olarak gösteriliyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz RENA, yol hipnozu ile ilgili yaptığı açıklamada, bu durumun özellikle uzun yolculuklarda, 4. saatten itibaren zirveye çıktığını belirtiyor. Sürücü, yol hipnozuna kapıldığında, çarpma anına kadar geçen son 15 dakikayı hatırlamıyor ve bu süre zarfında kaç km hızla gittiğini veya önündeki aracın hızını analiz edemiyor. Genellikle bu tür kazalar, 140 km/s ve üzeri hızlarda gerçekleşiyor.


Yol Hipnozundan Nasıl Korunabiliriz?

Yol hipnozundan korunmanın en etkili yolu, her 2 veya 2.5 saatte bir durup 15-30 dakika mola vermek, hava almak, yürümek ve bir şeyler içmek. Özellikle gece yolculuklarında, yolcuların da uyuması durumu daha da vahim hale getiriyor. Bu nedenle, sürücülerin belli aralıklarla durması, dinlenmesi ve zihinlerini sürekli açık tutmaları hayati önem taşıyor.

Unutmayın, gözler açık fakat zihin kapalı ise kaza kaçınılmazdır. Yolculuklarınızı güvenli hale getirmek için mola vermeyi ihmal etmeyin ve kendinizi sürekli uyanık tutmanın yollarını arayın.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal