Son zamanlarda sosyal medya ve fiili olarak yabancı öğrencilere yönelik yapılan ayrımcılık üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yeni bir karar alındı: Karara göre, ayrımcılık eylemleri Adalet Bakanlığına iletilecek ve eylemi yapan kişilere ceza verilecek.
YÖK, özellikle Karabük ve Bolu gibi bölgelerde uluslararası öğrencilere karşı artan olumsuz algının ardından harekete geçti. Bu endişelerin önce İçişleri Bakanlığı'na, ardından Adalet Bakanlığı'na iletilmesiyle birlikte YÖK kaynakları, rektörlüklere herhangi bir talimat verilmediğini ve sürecin bakanlık düzeyinde ele alınacağını belirtti. Irkçılık içeren söylem ve uygulamalara ilişkin Adalet Bakanlığı'nın inceleme başlatacağı bekleniyor.
YÖK kaynaklarına göre, uluslararası öğrencilere karşı ayrıştırıcı, aşağılayıcı ve küçük düşürücü davranışların yaptırımlara tabi tutulması için adımlar atılacak. Bu durumun öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkilediği ve bu nedenle üzerine gidilmesi gerektiği vurgulanıyor. YÖK'ün konuyla ilgili art arda yaptığı açıklamaların kamuoyunda yankı bulduğu ve üniversitelerin de farkındalığı artırmak için açıklamalarda bulunduğu ifade ediliyor.
Yabancı öğrenciler, kendilerine yönelik ırkçı söylem ve uygulamalarla ilgili olarak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na ve Cumhuriyet başsavcılıklarına şikâyette bulunabilirler. Türk hukuk mercileri, Anayasa'nın 10. maddesi, 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kanunu'nun 3. ve 5. maddesi ile Türk Ceza Kanunu'nun nefret ve ayrımcılık başlıklı 122. maddesi çerçevesinde cezai müeyyide uygulamaya karar verebilir.
Ayrımcılık yasağının ihlali durumunda, konuya ilişkin görev ve yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, ihlalin sona erdirilmesi, sonuçlarının giderilmesi, tekrarlanmasının önlenmesi ve adli ve idari yollardan takibin sağlanması amacıyla gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Türk Ceza Kanunu'nun 122. maddesi çerçevesinde bu hak ihlaline yol açan kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir.
İç yargı yollarının tüketilmesi durumunda hak ihlaline uğrayan kişi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunabilir. Tüm iç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılabilir.
Türkiye'de yaklaşık 198 farklı ülkeden 350 bine yakın uluslararası öğrenci yüksek öğrenim görüyor. Türkiye, dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girerek, yüksek öğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geldi. YÖK'ün hedefi ise bu alanda dünyada ilk 5'e girmek.
YÖK, kaynaklarından edinilen bilgiye göre, uluslararası öğrencilerin mevcudiyeti Türk vatandaşı öğrenciler için herhangi bir hak kaybına neden olmuyor. Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin yaklaşık yüzde 95'i eğitimlerini kendi imkânlarıyla sürdürüyor ve Türkiye'nin gönüllü elçileri olarak ülkelerine dönüyorlar. Kendi ülkelerinde bu öğrencilerin birçoğu devlet kurumlarında ciddi görevler üstleniyor.