YKS yerleştirme puanı nedir, nasıl hesaplanır?

YKS sınavı için geri sayım başlarken, 2022 YKS puan hesaplaması da merak ediliyor. Peki, YKS yerleştirme puanı nasıl hesaplanır? YKS yerleştirme puanı hesaplanırken nelere dikkat ediliyor? İşte 2022 YKS yerleştirme puanı hesaplama detayları...

18.06.2022-08:51 - (Son Güncelleme: 18.06.2022-08:51) YKS yerleştirme puanı nedir, nasıl hesaplanır?

Milyonlarca adayın heyecanla beklediği YKS sınavı 18 ve 19 Haziran'da düzenlenecek. Sınav heyecanı yaşayan milyonlarca aday YKS yerleştirme puanı hesaplama detaylarını araştırıyor. Peki, YKS yerleştirme puanı nasıl hesaplanır? Detaylar haberimizde...

YKS yerleştirme puanı nasıl hesaplanıyor?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, YKS sınavı öncesi adayların merak ettiği konulara değindi. Bu yıl TYT'de 150, AYT'de ise 180 barajının kalktığını söyleyen Aygün, TYT oturumunun 135 dakika olan süresine 30 dakika ekleyerek 165 dakikaya çıkardıklarını belirtti.

 yks yerleştirme puanı nasıl hesaplanır

Aygün, “Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yükseköğretim programlarına kontenjanlar dahilinde yerleşme imkanı elde edecek. Ancak tıp, diş hekimliği, hukuk, eczacılık, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik alanlarında başarı sıralaması şartı uygulanmaya devam ediyor. Tıp fakülteleri için ilk 50 bin, diş hekimliği fakülteleri için ilk 80 bin, hukuk fakülteleri için ilk 100 bin, eczacılık fakülteleri için ilk 100 bin, mimarlık programları için ilk 250 bin, mühendislik programları için ilk 300 bin ve öğretmenlik programları için ilk 300 bin içine girmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

2022 yılı itibariyle ilgili puanlarda sınav puanlarının hesaplaması yapılırken bütün adaylara ortaöğretim başarı puanları eklendikten sonra yerleştirme puanlarının hesaplaması yapılacak.

Sınava girenler, önceki sınavlarda yapıldığı gibi sınav puanlarına ortaöğretim başarı puanları katılarak elde edilecek yerleştirme puanları ile puan üstünlükleri doğrultusunda okullara yerleşecekler.

TYT puan hesaplamasında Temel Matematik Testi ya da Türkçe Testinden 0,5 ya da üstü ham puan alma şartı bu yıl da uygulanacak.

 YKS yerleştirme puanı hesaplama

TYT puanı olmayan ya da TYT puan hesaplaması yapılmayan öğrenciler, AYT ya da YDT sınavlarına girsele bile sayısal, sözel, eşit ağırlık ile dil puanlarının hesaplamaları yapılmayacak.

Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanlarındaki sınavların puan hesaplamaları için gereken puan türüne dair AYT sınavındaki 2 testin minimum bir tanesinde 0,5 ya da üstü ham puan alma şartıyla dil puan türünde ki sınav puanlarının hesaplanabilmesi adına ihtiyaç duyulan YDT sınavından 0,5 ya da üstü ham puan alma şartı da yine uygulanacak.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal