YKS Ek Tercihleri Ne Zaman?

YKS ek tercihlerinin sınav sonuçları sonrası ne zaman başlayacağı merak ediliyor. Peki, YKS ek tercihleri nasıl yapılacak, ikinci tercihlerin kontenjan sayıları belli oldu mu?

10.09.2021-09:29 - (Son Güncelleme: 29.10.2021-08:52) YKS Ek Tercihleri Ne Zaman?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından ek tercihler büyük bir merakla bekleniyor. ÖSYM Başkanı Aygün da konu ile alakalı açıklamalarda bulundu. Peki YKS ek tercihleri ne zaman ve nasıl yapılacak?

YKS EK TERCİHLERİ NE ZAMAN?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler YKS ek yerleştirme tarihlerine çevrilmiş durumda. YKS ek tercihlerinin başlayacağı tarih ve YKS ek tercihleri boş kontenjanlarının da ne zaman açıklanacağı yönünde adaylarda ve velilerde büyük bir merak duygusu hakim durumda. 2021 YKS üniversite yerleştirme sonuçları ile alakalı yapılan söz konusu açıklamada ÖSYM Başkanı Aygün şu ifadeleri kullandı: '2021 - YKS yerleştirme işlemleri ve kontroller devam ediyor. Önümüzdeki hafta içinde sonuçları açıklayacağız.' Kayıtlar 10 Eylül tarihinde yani cuma günü sona ereceği için ek tercih sürecinin de 11 ya da 12 Eylül tarihlerinde başlaması öngörülüyor.

2021 YKS tercih kılavuzu içerisinde yer alan bilgilere istinaden, YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı elde etmiş ola adayların kayıt işlemleri 6 - 10 Eylül 2021 tarihleri aralığında elektronik kayıtlar ise 4 - 8 Eylül 2021 tarihlerinin aralığında bulunan günler içerisinde yapılacak.

Tüm bunlara ek olarak yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlanmasının ardından boş kalan kontenjanlar da üniversiteler tarafından ÖSYM ile paylaşılacak. Yükseköğretim programlarının 2021 - YKS sonuçlarına göre yapılmış olan genel yerleştirme nihayetinde boş kalan ya da çeşitli nedenler ile kaydolmamadan ötürü dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme işlemi uygulanacak.

Merkezî yerleştirme uygulamasında bir yükseköğretim programına yerleşim işlemi olan adaylar, ek yerleştirme için tekrar bir kere daha başvuru işleminden yararlanamayacak.

ÜNİVERSİTE TERCİHİ İÇİN TAVSİYELER

- Tercih sürecine ve tarih aralıkları ile ilgili konulara hakim olduğunuzdan emin olun.

- Okumak istemiş olduğunuz bölümlerin bir listesini oluşturun ve bu bölümlere dair bilgi edinin.

- Seçmiş olduğunuz bölümlerde iş olanakları hakkında bilgi toplamayı ihmal etmeyin.

- Bölümlerin, istemiş olduğunuz üniversiteler bünyesinde puan ve sıralama aralıklarını iyi bir şekilde belirleyin.

- Özel yetenek sınavına girmenizin zorunlu olduğu bölümlerden birini seçtiğiniz takdirde koşulları ve sınav tarihlerini göz önünde bulundurun.

- Puanınıza, ideallerinize ve kişiliğinize uygun olabilecek üniversitelerin ilgili bölümlerinden oluşmuş olan bir tercih havuzu yaratın.

- Tercih havuzunuzu oluşturmanızın ardından risksiz ve hedeflerinize en uygun olacak şekilde sıralamanızı oluşturun.

- Okumak istemiş olduğunuz bir bölümün ya da gitmek istemediğiniz bir yüksek öğretim kurumunun listenizde yer almamasına dikkat edin.

- Vakıf üniversitesi tercih edecekseniz, burs ve indirim şartlarını iyice araştırmaya dikkat edin.

- Şehir değiştirmenizi zorunlu kılan bir tercih gerçekleştirdiyseniz, gitme ihtimaliniz olan şehirleri ve yurt / öğrenci evi koşullarını inceleyin.

- İçinde bulunmuş olduğunuz pandemi koşullarını da değerlendirme işlemine alarak, seçeceğiniz üniversitenin uzaktan eğitim hizmetlerini öğrenmeye çalışın.

- Tercih listenizde yer alan üniversitelerin danışma hatları ile ve danışman öğretmenlerinizle iletişime geçmekten herhangi bir koşulda çekinmeyin.

- Listenizde yer alan üniversitelerin kampüs yaşantısı ve sosyal faaliyetlerine dair bilgi edinmeye çalışın.

- Tüm bunlara rağmen üniversite eğitiminin kendi çabalarınız sonucunda zenginleşecek bir süreç olduğunu sakın unutmayın.

- Aksaklıkları göz önünde tutarak tercih işlemlerinizi eğer yapabiliyorsanız son güne bırakmadan tamamlayın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal