YKS 2023 özütleme sorusu cevabı nedir? TYT’de çıkan özütleme yöntemi ne demek? 2023 YKS özütleme sorusu cevabı

3 milyonun üzerinde adayın katıldığı YKS ilk oturum TYT’de pek çok soru öğrencileri zorladı. Sınavda merak edilen sorulardan birisi ise özütleme yöntemi sorusu oldu. Adaylar sınav sonrasında özütleme sorusu yanıtı için internete yöneldi. Peki YKS 2023 özütleme sorusu cevabı nedir? TYT’de çıkan özütleme yöntemi ne demek? İşte 2023 YKS özütleme sorusu cevabı...

17.06.2023-17:00 - (Son Güncelleme: 17.06.2023-17:00)

TYT’ye giren milyonlarca üniversite adayı sınavdan çıkar çıkmaz karşılarına çıkan soruların cevaplarını aramaya koyuldu. YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de dikkatleri üzerine çeken sorulardan birisi olan özütleme yönteminin yanıtını öğrenmek isteyen öğrenciler arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki YKS 2023 özütleme sorusu cevabı nedir? TYT’de çıkan özütleme yöntemi ne demek?

YKS 2023 özütleme sorusu cevabı nedir?

TYT sınavında sorulan özütleme yöntemi sorusunun yanıtı henüz paylaşılmadı. Sorunun detayları açıklandığı andan itibaren haberimizde olacak.

YKS Özütleme Yöntemi Sorusu

Özütleme nedir?

Katı veya sıvı bir karışımın eklenen çözücü yardımıyla karıştığı diğer katı ve sıvıdan ayrılması işlemine ekstraksiyon (özütleme, çekme) denir.

Şeker pancarından şeker eldesi

Meyve aromalarının eldesi

 Bitkilerden yağ eldesi

Tuzlu topraktan tuz eldesi

 İlaç ve parfüm üretimi

 Çayın demlenmesi

Söğüt ağacından aspirin eldesi

Kimyada özütleme ne amaçla kullanılır?

Kimyada özütleme işlemi karışımların saflaştırılması yani bileşenlerine ayırılması amacı ile kullanılmaktadır. Özütleme işlemlerinde dışarıdan bir çözücü karışıma eklenir ve istenilen maddeyi çözmesi sağlanarak ortamdan uzaklaştırılır. Özütleme örnekleri ise şunlardır:

Meyve aromalarının elde edilmesi

Bitkilerden yağ elde edilmesi

Şeker pancarı bitkisinden şeker elde edilmesi

Tuzlu topraktan tuz elde edilmesi

Parfüm ve ilaç üretimleri

Söğüt ağacından aspirin elde edilmesi

Çayın demlenmesi

Çaydan kafein elde edilmesi

Özütleme işlemleri oval ya da yuvarlak olan ayırma hunileri yardımı ile yapılır. İşlem için seçilen ayırma hunisinin büyüklüğü, karışımın hacminin iki katı olmalıdır.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal