25.09.2020-16:28 (Son Güncelleme:24.11.2024-01:24)


1

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmemiz gereken pandemi döneminde, yemekleri yaparken besinlerin değerlerini kaybetmemek için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. İhtiyaç duyduğumuz vitamin ve mineralleri özellikle sebze ve meyvelerden alırız. Fakat besinleri hazırlarken veya tüketirken yapılan bazı hatalar, besinlerin değerlerinin kaybolmasına sebep oluyor. İşte yapılmaması gereken 8 hata...



2

Kabukları Soymak

Kabukları Soymak

Birçok meyve ve sebzenin kabukları veya kabuklarının hemen altındaki iç kısımlarında oldukça vitamin bulunuyor. Bu sebeple soymak yerine bol suyla ve sebze fırçalarıyla fırçalamayı tercih edebilirisiniz. Veya kabuğunu ince şekilde soyarak tüketmek daha vücudunuzun daha fazla vitamin almasına katkı sağlar.



3

Şiddetli Su

Şiddetli Su

Çilek, böğürtlen, ıspanak ve roka gibi ince zarlı sebze/meyveler vitamin ve mineral kaybına uğramaması için şiddetli akan su ile yıkanmamalı. Ayrıca suda çok uzun süre bekletilmemeli. Bu nedenle nazikçe yıkamak gerekiyor.



4

Sebzeleri İnce Doğramak

Sebzeleri İnce Doğramak

Meyve ve sebzeleri ne kadar ince doğrarsanız vitamin ve minerali o kadar azalır çünkü kesildikleri zaman ışığa maruz kalırlar. Bunun dışında sebze ve meyveleri kör bıçak ile kesmek yerine keskin bıçak tercih etmeniz daha doğru olur. Çünkü kör bıçaklar, kalsiyum ve potasyum sızıntısına sebep olabilir.



5

Sebzeleri Hava Almayacak Şekilde Saklamak

Sebzeleri Hava Almayacak Şekilde Saklamak

Kapalı torbada sebzeleri muhafaza etmek yerine, torbalarda delikler açmak ya da file torbalarda muhafaza etmek daha doğru olacaktır.



6

Tencerenin Kapağını Açmak

Tencerenin Kapağını Açmak

Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını açmamalısınız. Böylece sebzelerden çıkan buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme süresi uzamıyor.



7

Uzun Pişirmek

Uzun Pişirmek

Isı ile, sebzelerde bulunan C ve B grubu vitaminleri kolayca kaybolabiliyor. Sebzeleri pişirirken 10 ile 20 dakika kadar, diriliklerini yok etmeyecek biçimde pişirin.



8

Yumurtayı Uzun Süre Haşlamak

Yumurtayı Uzun Süre Haşlamak

Protein değeri yüksek olan yumurtayı kızgın yağda pişirmek proteinlerin bozulmasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra yumurtayı uzun süre haşlamak da başka bir hatalı davranış. Yumurtayı haşlamak için 4-7 dakika en uygun süredir.



9

Eti Yoğurt ve Peynir Eşliğinde Tüketmek

Eti Yoğurt ve Peynir Eşliğinde Tüketmek

Etleri biber, yeşillikler ve limon gibi C vitamini deposu olan besinlerle yemeniz demir mineralinden en fazla yararlanmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda etleri turunçgil suyu yada domates suyu ile marine ederseniz hem tadını hem de besin değerini artırmanız mümkün.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR