Yıllık izin kullanacak işçiler araştırmalara başlarken en merak edilen ise kimlerin yıllık izinden yararlanabileceği oldu. Yıllık ücretli izin nedir, kimler yararlanabilir, hesaplamalar nasıl yapılır? sorularına yanıt arayanlar için merak edilenler haberimizde. İşte detaylar...
Yıllık izin verilmesinin başlıca amacı işçilerin yıl içerisinde çalışmalarının ardından dinlenme olarak ara verilmesidir. Yıllık izin tüm çalışanlar için geçerli olup süreler ise şartlara göre değişmektedir. Yıllık iznini kullanmak istemeyen bir kişi İş Kanuna göre emredici bir durum olarak belirlenmiştir. İşveren tarafından çalışma yılı içerisinde verilmiş olan tüm ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme, hastalık izinleri yıllık izinden düşürülmez.
-1 ile 5 sene arasında olanlar için ( 5 sene dahil ) 14 gün,
-6 ile 14 yıl arasında olanlar için 20 gün,
-15 yıl veya daha fazla olanlar için ise 26 gün yıllık ücretli izin verilmektedir.
İşçilerin yıllık izin süreleri, iş yerindeki kıdeminize göre hesaplanır. Fakat iş yerinde 1-5 sene arasında hizmet verilmesi halinde en az 20 günlük izin hakkı tanımlanır.
İş Kanununda yer alan bilgiler üzerinden yıllık iznin parça parça değil bir seferde kullanılması gerekir. Fakat işçinin parçalı olarak kullanmak istediği durumlarda az 10 gün tam olarak kullandırılır en fazla üçe bölünerek yıllık izin tamamlanır.
İş Kanununa göre yıllık izne çıkacak bir işçinin ücreti peşin ya da önceden avans şeklinde verilir. Yıllık izin tatillerine denk gelen özel ve resmi günlerin ücreti de ayrıca yatırılır. İşçinin işten çıkma durumunda içeride yıllık izni bulunuyorsa o ücrette ödenmek zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 41. maddesine göre fazla çalışma ya da fazla sürelerde çalışan kişiye işçi istediği takdirde fazladan zamlı ücret verilir bu durum ise çalıştığı saat başına 1 saat 30 dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında 1 saat 15 dakikayı serbest zaman olarak kullanabileceği belirtildiğinden toplam 7,5 saat size serbest zaman iş saatleri içinde verilmelidir.
Yıllık izin ücretli izin olurken kişi maaşını da aynı zamanda almaktadır. Fakat iznini kullanmayan bir kişinin bunun parasını talep etmekte özgürdür.
Aynı işyerinde ya da aynı gemide 1 yıl süreyle ya da hizmet aktine dayalı olarak en az 6 ay çalışmış kişilere yıllık izin verilir. 6 ay ve bit yıl aralığında çalışmış olanlara 15 günden az ve 1 seneden fazla çalışanlara ise 1 aydan az olamaz şekilde izin verilir.
En az 1 yıl aynı yerde çalışmış olma şartıyla yılda dört hafta tam ücretli izin kullanma hakkı tanınır. Gazetecilik mesleğinde 10 yıldan fazla hizmet verenlere ise yılda 6 hafta olarak izin kullandırılır.
İş Kanunu kapsamında işçilere yıllık tanımlanan izinleri vermeyen işverenler adına idari para cezası verilmektedir. 56. maddeye göre yıllık ücretli izni yasaya aykırı olarak bölünen her işçi için 285 TL ve 57. maddeye göre ise aykırı şekilde izin kullanımına da 285 TL ceza verilmektedir.