Dünyanın genelinde görülen salmonella bakterisi sonrasında ülkemizde önlemler alınmaya başlanıldı. Ramazan ayının bitmesi ile Ramazan Bayramına az bir süre kala çikolata alışverişi için uzmanlar uyardı.
Ramazan Bayramına az bir zaman kala bayram için çikolata, şeker, lokum için uzmanlar uyarıda bulundu. Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdulsamed Boyu konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: 'Ramazan Bayramının yaklaşması ile insanlar çeşit çeşit çikolata, şeker alışverişine başladı. Fakat çikolata, şeker alışverişinizde dikkat etmeniz gereken önemli hususlar var' dedi.
Çikolatada salmonella tehlikesi
Abdulsamed Boyu 'sağlığınız için kaliteli güvenilir çikolatayı tercih ediniz' açıklamalarında bulunurken şunları da devamın da getirdi: 'ünlü bir çikolata markasında son zamanlarda salmonella tehlikesi, güvenilir markalarda da tehlike olacağı gösterildi. Bu nedenle alacağınız çikolatalarda çok dikkat etmeniz gerekmektedir' dedi.
Çikolata ve kokolin ayrımına dikkat edin
Salmonella, kakao konusunda risk teşkil etmektedir. çikolatanın ham maddesi olan kakaodan oluşabilecek her türlü bakteriden korunmanız ve dikkat etmeniz gerekmektedir. Bayramınızı zehir etmeyiniz. Bakanlık ve çikolata üreticiliği bu salgından dolayı daha dikkat ederek araştırmalarını hızla devam ettirmektedir. Bayramda tercih edilen çikolatada dikkat edilmesi gereken husu kokolin ve çikolata ayrımıdır. Ürünü alırken çikolata ve kokolin ayrımına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Çikolata diye aldığınız kokolin çıkabilir
Çikolata, kakao ve gerçek çikolata yağı ile üretilen lezzetli bir yiyecektir. Kokolin ise kakao ve farklı bitkisel yağdan yapılan çikolata benzeri ürünler sağlığımızı tehdit ediyor. Kokolinin fiyatı ve kalitesi çikolatadan farklıdır. Abdulsamed Boyu:
'Gerçek çikolatanın fiyatı ve kalitesi, lezzeti her zaman yüksektir. Birçok tüketici kokolin ve çikolata arasındaki farkı bilmediğinden fırsatçılar kolayca insanları kandırabilmektedir. Uygun fiyatlı sandığınız çikolata kokolin olma ihtimali yüksektir. Tüketici etiket kontrolü yaparak daha kaliteli gerçek bir çikolata almaya özen göstermiş olur.' dedi.
İlk olarak etiket incelenmeli
Yoğun tüketim nedeniyle bayramlarda uygun olmayan koşullarda üretim yapan birçok tezgah üstü firmalar, erime noktası ve trans yağ içeriği yüksek olan kalitesiz yağlar kullanmaktadırlar.Aşırı tüketim kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir ve halk sağlığınızı tehlikeye atabilir. Bu tür yağları kullanan ürünler yenildiğinde ağızda mumsu bir tat bırakır. Gerçek çikolata oda sıcaklığında bile yumuşaktır ve elde kısa sürede kendi kendine erir. Bu konuda çikolata satın alırken öncelikle etiketi kontrol etmelisiniz.
Çikolata parlak görülmeli
Çikolata depolama esnasında sıcaklıktan dolayı çikolataya parlaklık veren yağlar erimeye başlar. Yüzeye çıkan bu yağlar katı hale gelir ve beyazlanma oluşur. Bu duruma 'çiçekleme' denilmektedir. Bu durum kalite açısından kusurlu olduğunu gösterir. Çikolata parlak görülmeli ve üzerinde beyazlanma çiçekleme denilen durum olmamalıdır.
Çikolata kutularında ki etikete dikkat edilmeli
Tarım ve Orman Bakanlığından işletme kayıt numarasına dikkat edilmelidir. Abdulsamed Boyu 'izinlerin olduğu bu ambalajlara bazen etiket yapıştırılır. Tüketici ürünü alırken etikete dikkat etmelidir. Ürünün delik, yırtık olmadığına bakmalıdır. Çikolata ambalajı ürünü tamamen kaplamalıdır. Çikolata alırken bu hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir' açıklamalarında bulundu.
Sentetik renklendiricilerin kullanımı
Şekerleme konusunda da uyarıda bulunan Boyu, "yumuşak dolgulu şekerlemelerde helale önem gösterilmeli, jelatinler helal sertifikalı jelatine sahip olmalıdır ve domuz jelatine dikkat edilmeli. Ağızda viskoz bir yapı oluşabilir. Kalitesiz ham maddeler, açıkta depolama vb. gibi en büyük sorun sentetik renklendiricilerin kullanılmasıdır.Renklendirici katkı maddeleri, gıdaların üretim ve depolama sırasında kaybedilen doğal rengini geri kazandırmak ya da açık rengini kazandırmak için kullanılmaktadır. Böylece tüketicilere sunulur. Ancak günümüzde bu renklendiriciler, çoğunlukla çocukların tükettiği çikolata, patates cipsi, kek, kurabiye, puding, aromalı süt, meyveli yoğurt, sakız, şeker ve meşrubat gibi atıştırmalıklara kullanılmaktadır.
Bu maddelere dikkat
Gıda katkı maddeliğine göre, şu renklendiriciler dikkat edilmesi gerekmektedir:
-Allura red (E 129)
-Karmosin (E 122)
-Kinolin sarısı (E 104)
-Sunset yellow (E 110)
-Tartrazin (E 102)
-Ponzo 4R (E 124)
Çocuklarınızın şekerleme tüketimine dikkat edin
Araştırmalara göre şekerlemelerde renklendiricilerin limitin üstünde olduğu tespit edilmektedir. Üreticisi belli olmayan ambalajsız ürünler büyük risk taşımaktadır. Sağlığınız için risk oluşturan bu ambalajsız ürünleri tüketmeyiniz. Bayramlarda çocukların şekerleme tüketimine dikkat etmelisiniz.