01.01.2021-17:45 (Son Güncelleme:23.11.2024-00:00)


1

Daha fazla para kazanmak isteyen sahtekar satıcılar, vatandaşların sağlığını hiçe sayarak gıda da birçok hileye başvuruyor. Her ne kadar denetim yapılsa da sahtekarlar iflah olmuyor. Özellikle süt ve süt ürünlerinde yapılan hileler her geçen gün atıyor. Peynir ve yoğurt yerine vatandaşlara yedirdikleri ifşa oldu…



2

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasal denetimler yapılsa dahi süt ürünlerindeki taklit, tağșiște peynire bitkisel yağ konulurken, yoğurda kıvamının tutması için nișasta eklendiğini, sütün içerisinden çektikleri kremayla da tereyağı yapıldığı duyuruldu.



3

Adana Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Kaypak Tona, vatandaşları, özellikle süt ve süt ürünleri konusunda dikkatli olmaları konusunda uyararak önemli açıklamalarda bulundu. Tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulaşabilmeleri için denetimlere aralıksız devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı, süt ve süt ürünlerindeki taklit ve tağșiși engellemek için canhıraş çalışıyor.



4

Adana Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gıda Mühendisi Deniz Kaypak Tona, süt ürünlerinde yapılan taklit ve tağșiște peynirin içerisine bitkisel yağ, yoğurta ise kıvamının tutması için nişasta eklenebildiğini belirtti.



5

Sıcak Ortam Açık Süt ve Ürünleri Satılmamalı

Sıcak Ortam Açık Süt ve Ürünleri Satılmamalı

Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan bir yetkili şu ifadeleri kullandı: ‘Sıcaklığın 45 dereceleri bulduğu kentlerde açıkta süt ürünü satılmamalı, pazarlara soğuk zincirin korunacağı dolapların kurulması gerekiyor.’



6

Sütün İçinde Bulunan Kremadan Tereyağı

Sütün İçinde Bulunan Kremadan Tereyağı

Sütün içerisinden çekilen krema ile tereyağı yapıldığını belirten Tona, bu tür gıdaları damak tadı gelişmiş olan tüketicilerin anlayabileceğinden bahsederek, ‘Bazen yayınlarda görüyoruz; yanıyor, eriyor falan. Bununla ilgili damak tadımıza özen göstereceğiz.



7

Alışveriş yaptığımız yerleri seçmek gerekiyor. Fiyat politikalarına dikkat edebiliriz. Aynı ürün başka bir yerde iki katı fiyattaysa aradaki farkın neden kaynaklandığını araştırmak lazım’ dedi.



8

Vatandaşların taklit ve tağşişten korunması için peynir gibi süt ürünlerinde TR ile başlayan ‘onay kodlu’ ürünleri satın almaları gerektiğini vurgulayan Tona, ‘Üründe etiketlerin üzerinde bir elips şeklinin içerisinde ‘TR’ diye başlayan numaralar var. Mesela bizim Adana için TR01 119 diye numaralar olur. Bu, işletmenin Tarım ve Orman Bakanlığı’nda kayıtlı olduğunu gösteren bir işarettir.



9

Ayrıca ambalaj bütünlüğüne, son kullanma tarihine, etiket bilgilerine dikkat edilmeli. Ambalajda bir şişme, sızıntı varsa o ürün alınmamalıdır. Küflü peynir cinsleri var. Ancak tüketici bir beyaz peynir alacaksa ve küf varsa bunu almaması gerek’ dedi.



10

Pazardan Süt Ürünü Tehlikeli

Pazardan Süt Ürünü Tehlikeli

Pastörize edilmeyen sütlerle hazırlanan peynirlerin, enfekte hayvanlardan insanlara bulaşarak yayılan bakteriyel bir bulaşıcı hastalık olan brusella riskini barındırdığını belirten Tona, bundan korunmak için açıktan ürün alınmaması gerektiğini vurguladı.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR