Yeşilçam’ın köklü çınarından acı haber: Oyuncu Murat Soydan hayatını kaybetti

Yeşilçam’ın tanınan isimlerinden birisi olan ve Türk Sineması’na sayısız eser kazandıran oyuncu Murat Soydan hayatını kaybetti.

11.06.2024-16:20 - (Son Güncelleme: 13.06.2024-14:36) Yeşilçam’ın köklü çınarından acı haber: Oyuncu Murat Soydan hayatını kaybetti

Uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Yeşilçam jenerasyonunun usta isimlerinden Murat Soydan, 83 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi Soydan’ın kızı sosyal medya hesabından duyurdu.

Oyuncu Murat Soydan hayatını kaybetti

Ekran Haber'in özel haberine göre, Türk Sineması'nın unutulmaz aktörlerinden Murat Soydan, 83 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir sağlık problemleriyle boğuşan ve tedavi gören Soydan'ın acı haberi, kızı tarafından açıklandı. Soydan’ın cenaze namazı, 13 Haziran Perşembe günü öğle namazının ardından Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii'nde kılınacak.

Yeşilçam’ın köklü çınarından acı haber: Oyuncu Murat Soydan hayatını kaybetti

Murat Soydan kimdir?

Asıl adı Rüçhan Tercan olan ve 2 Ekim 1940'ta İstanbul'da doğan usta sanatçı Murat Soydan, sinema ve televizyon dünyasının unutulmaz isimlerinden biriydi. İlk ve ortaokulu Lüleburgaz'da, liseyi ise Edirne'de tamamladı. Üniversite eğitimi için İstanbul'a döndüğünde, bir yandan İktisadi İlimler Akademisi'nde eğitim görürken bir yandan da İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi bölümünü bitirdi.

Yeşilçam'ın parlak yıldızlarından biri olan Murat Soydan, 1966 yılında "Perde" mecmuasının düzenlediği yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazanarak sinema dünyasına adım attı. Aynı yıl, "Kolsuz Kahraman" filmiyle başladığı sinema kariyerinde yaklaşık 200 filmde rol aldı. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik gibi dev isimlerle başrolü paylaştığı filmler, onu sinema severlerin gönlünde taht kuran bir isim haline getirdi.

1972 yılında "Zulüm" filmindeki performansıyla Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanan Soydan, bu başarısıyla da sanat kariyerini taçlandırdı. "Kahveci Güzeli", "Ah Bir Zengin Olsam", "Devlerin Öcü", "Son Söz Benim", "Altın Tabancalı Ajan", "Kurt Dölü" ve "Kırmızı Gece" gibi filmlerdeki rolleriyle izleyicilerin hafızalarında yer eden Soydan, aynı zamanda "Acı Hayat", "Sinekli Bakkal" ve "O Hayat Benim" gibi dizilerde de güçlü performanslar sergiledi.

Türk sinemasının efsanevi ismi Murat Soydan'ın vefatı, sanat camiasında büyük üzüntü yarattı. Kendisi, sadece yeteneğiyle değil, aynı zamanda mütevazi kişiliğiyle de hatırlanacak.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal