Geçmiş yıllarda izleyenleri kimi zaman kahkahalara boğan kimi zaman da büyük bir duygu seline neden olan filmlerin oyuncularının bu hallerini hiç görmediğinizden eminiz.
Samimi yeşilçam oyuncularının daha önce hiç görmediğiniz fotoğraflarını sizler için derledik...
1950’li yıllarda başlayan yeşilçam sinemasının öncesi “tiyatrocular dönemi” idi.
Bazı tiyatro oyuncuları bu döneme karşı çıkıp yeşilçam filmlerinde oynamayı reddetti. bir kısmı ise kabul edip oynadı ve böylece ikiye ayrıldılar.
Yeşilçam sinemasından çıkan ilk film lütfi ö. akad’ın 1952 yılında çektiği başrolünü yakışıklı aktör ayhan ışık’ın oynadığı “kanun namına” adlı yapım oldu. film aynı zamanda sinemasal anlatımın ilk örneği olarak kabul edildi ve ilk ‘çağdaş’ türk polisiyesi yapımıydı.
Eski dönemde oyuncu olmak zamanımızdaki gibi kolay değildi. ajans ve menajerlik sistemi olmadığı için oyuncular sinema yarışmalarına katılıyordu…
Yeşilçam sinemasına geçiş ile birlikte yılda en az 50 film çekilmeye başlanmıştı. sonraları bu sayı iyice arttı.
Türk sinema tarihinin uluslararası alanda ödül alan ilk filmi ise 1963 yapımı ‘susuz yaz’ filmi oldu… berlin film festivali’nde büyük ödül altın ayı’yı kazandı. filmi ise metin erksan 1964’te çekti.
Türk sinemasında sarışın kadın oyuncudan esas kadın olmaz algısını ilk filiz akın yıktı. pek çok projede başrol olarak yer aldı.
Sadri alışık ve çolpan ilhan çifti sinemada dublajsız oynamanın öncülüğünü yaptı.
Kerime nadir olmak üzere birçok yazarın kitapları filme uyarlanmıştır. buna öncülük eden isimler arasında hülya koçyiğit, sadri alışık ve çolpan ilhan vardır.
İlk çekildiği dönemden bu zamana kadar en az 300 film yeşilçam sineması’nda kendine yer bulmuştur.
Barış manço’nun ilk ve tek filmi “baba bizi eversene”nin ilk ismi gazetede göründüğü üzere “gel gör beni aşk neyledi”ydi…
İlk çekildiği dönemden bu zamana kadar en az 300 film yeşilçam sinemasında kendine yer bulmuştur.
Türk sineması'nın 100 yılı aşkın süre önce başladığı yolculuk, bütün ülke sinemaları gibi toplumsal değişimlerin etkisiyle şekillendi ve sinemamız tanık olduğu bütün dönemlerin izlerini hep üzerinde taşıdı.
Yapılan ilk gösterimlerin ardından asıl sinema heyecanı muhsin ertuğrul'un damgasını vurduğu, 20'li yıllarda başlayan tiyatrocular dönemi'nde kendini gösterdi.
30'lu yılların sonuna kadar popülerliğini koruyan ertuğrul filmleri, türk sinemasında birçok ilke imza atarak, piyasayı hareketlendirdi.
40'lı yıllardan itibaren tiyatronun hakimiyetinden sıyrılmaya başlayan türk sineması bir tür geçiş dönemine girdi. bu dönemde üretilen filmler daha sonra gelecek sinemacılar dönemi için bir ön hazırlık gibiydi.
Yeşilçam sineması melodramın gücüyle kendi yıldız oyuncularını ve formüllerini yaratırken, seri üretime geçilince bazı seneler 300'ü aşan film sayılarına ulaşıldı.