Pazarlar da fazlalıkla bulduğunuz bir yeşil fasulye tarifi, kolay bir yemek olması ile birlikte de tercihiniz olacaktır. Uzmanlar tarafından yeşil fasulyenin haftada bir kez tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Peki, yeşil fasulye tarifi nasıldır? Yeşil fasulye malzemeleri nelerdir? Yeşil fasulye tarifini yaparken püf noktalar nelerdir?
Yeşil Fasulye Tarifi İçin Malzemeler;
• 150 gram taze fasulye
• 1 büyük boy soğan
• 2 adet büyük domates
• 1 yemek kaşığı salça
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• Tuz
• Baharat
Orta boyutta bir tencere içerisine yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklenir. Ardından 1 adet küp şeklinde doğranmış soğan eklenir. Soğanın orta boyutta olması tavsiye edilir. Daha sonra ikisi birlikte soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış ve parçalara ayrılmış taze fasulyeler, tencerenin içine ilave edilir. Yeşil fasulye tarifi içerisinde yer alan fasulyeler 750 gram kadardır. Küçük bir aile için yeterlidir ancak misafirleriniz ve ya eve bir davet yapıyorsanız, daha büyük bir tencerede daha fazla fasulye olarak ekleme yapmalısınız. Tencereye eklendikten sonra karıştırılır daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak fasulyenin suyunu çekmesi beklenir.
Not: Yeşil fasulye yemeğini yaparken yalnızca tencerede değil düdüklü tencerede pişirilen bir yemektir. Yeşil fasulyeyi pişirirken eklenen ılık su önemli bir noktadır. Fazla koyarsanız yemeğini lezzetli olmayacaktır ve tadı istediğiniz gibi çıkmayacaktır. Bu yüzden suyun fazla olmamasına tencere içerisindeki fasulyenin kapladığı yer kadar üzerini çok geçmeyecek şekilde olması yeterli olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta budur. Ağız tadınıza göre de baharatları artırabilirsiniz.
Suyunun çekip hafif yumuşak bir tat alıncaya kadar tencere içerisinde orta sıcaklıkta bırakılır. Ardından suyu çekilen fasulyeler bir kıvama geldikten sonra ilk olarak 2 adet kabukları soyulmuş domates küp şeklinde küçük parçalara ayrılarak tencere içerisine ilave edilir. Ardından 1 yemek kaşığı salça eklenir. Salçayı yemekte fazla seviyorsanız bir buçuk, iki kaşık da arttırabilirsiniz. Domates salçası ya da farklı bir salça olması fark etmez. Ardından bütün malzemelerle birlikte karıştırılmaya devam edilir. Dışarıdan içeriye doğru tamamen karıştırdıktan sonra 2 su bardağı kadar sıcak su ilave edilir. Tencerenizin boyutuna ya da içerisindeki fasulyeye göre de suyun fazlasını arttırabilir ya da azaltabilirsiniz tercihen göz kararı size kalmıştır. Suyu çok fazla eklemeyin sadece tencere içerisindeki fasulyenin seviyesine gelecek kadar eklemeniz yeterlidir. Daha sonra bir tutam tuz, bir tutam karabiber, bir tutam pul biber ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılır. Orta sıcaklıkta fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bir süre sonra belirli aralıklarla karıştırarak fasulye kıvamı yakalandıktan sonra servise hazırdır. Afiyet Olsun.