Yerli ve Milli Sanayi Sayesinde Akdeniz Emin Ellerde

Türkiye’nin ilk insansız deniz aracı olan ULAQ-SİDA ileri teknolojileri ile rakip ülkeleri kendine hayran bıraktı.

22.10.2021-12:51 - (Son Güncelleme: 22.10.2021-13:59)

Türkiye’nin ilk muharip insansız deniz aracı olarak kayıtlara geçen ULAQ-SİDA, 400 kilometre seyir menzili, saatte 65 kilometre sürati, milli kriptolu haberleşme altyapısı, gündüz ve gece görüş kabiliyeti ile dosta güven düşmana korku veriyor.

İtalya, Romanya, Yunanistan, İspanya, Azerbaycan’dan ve çeşitli ülkelerden gelen subaylar, Nara Kalesi’nde Nusret 2021 Davet Tatbikatı bünyesinde hazırlanan silah ve savunma sistemleri sergisine katılarak incelemelerde bulundu.

PROJE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Hazırlanan sergide, tamamen yerli ve milli olarak üretilen Ares Shipyard ve Meteksan Savunma tarafından ortaklaşa üretilen Türkiye’nin ilk muharip insansız deniz aracı ULAQ SİDA yoğun ilgi gördü. 400 kilometre menzili olduğu açıklanan insansız deniz aracının, deniz üzerinde 65 kilometre hıza çıkabiliyor. Ayrıca bu silahlı insansız deniz Aracı (SİDA) yerli ve millî imkanlarla üretilen mühimmatlarıda kullanabiliyor.

İLK SİLAHSIZ İNSANSIZ DENİZ ARACI

Deniz kuvvetleri bünyesinde görev alması planlanan aracın yerli ve milli imkanlarla bir ilki gerçekleştirdiğini anlatan Meteksan Savunma İş Geliştirme Yöneticisi, Aykut Kertmen yaptığı açıklamalara şu şekilde devam etti; “Bugün burada Nusret Davet Tatbikatı kapsamında ULAQ sistemimizi tanıtıyoruz. ULAQ sistemimizi Ares Tersanesi ile Meteksan Savunmanın iş ortaklığı kapsamında gerçekleştirdik. Ülkemizin ilk silahsız insansız deniz aracıdır. Hem sahilden, hem ana bir gemi üzerinden buradan kullanılabiliyor.

LAZER ATIŞLARI BAŞARILI OLDU

Yapılan atış denemelerinin başarılı olduğunu aktaran Aykut Kertmen açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; 27 Mayıs 2021 tarihinde ilk defa Deniz Kurdu Tatbikatında ilk atışımızı yaptık. Roketsan’ın yerli olarak geliştirmiş olduğu lazer güdümlü L-Umtas mermisini attık ve tam isabet olarak vuruş gerçekleştirdik. Akabinde yine Roketsan’ın yerli olarak geliştirdiği Atmaca güdümlü mermisi atışında da hem saha kontrol görevini insansız olarak icra etti, hem de yakın mesafeden atışları canlı olarak üzerinde bulundurdu. Bizim firmamız tarafından geliştirilmiş olan C-Bant Veri Bağ sistemi ile gerçekleştirmiş oldu” 

SU ÜSTÜNDE HER TÜRLÜ GÖREVİ YAPABİLİYOR

SİDA’nın su üstünde hava savunması dahil, mayın tedbiri alma ve deniz altı operasyonlarında dahi kullanılabildiğini söyleyen Aykurt Kertmen sözlerini şu şekilde noktaladı; “ULAQ deniz kuvvetlerimizin hali hazırda insanlı ve çok değerli su üstü platformlarının da gerçekleştireceği birçok göreve talip durumda. Bunlardan birkaçını saymak gerekirse su üstü harbi, hava savunma harbi, mayın karşı tedbirleri, deniz altı harbi kapsamında da birçok görevi gerçekleştirecek şekilde tasarlanmaktadır” 

YORUM YAZ..
Modal