Yerli Muzda 700 Bin Ton Rekolte Hedefi

Türkiye'nin mühim muz üretim merkezlerinden Mersin'de yerli muzda bu sene 700 bin ton rekolte tahmin ediliyor.

01.04.2020-12:00 - (Son Güncelleme: 01.04.2020-11:53) Yerli Muzda 700 Bin Ton Rekolte Hedefi

Türkiye'nin mühim muz üretim merkezlerinden Mersin'de yerli muzda bu sene 700 bin ton rekolte tahmin ediliyor.

Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş'ün ilçede senenin 12 ayı muz üretimi yapılabildiğini dile getirdi.

Daha öncesinde Türkiye'de kişi başı muz tüketiminin senelik 2,5 kilogram olduğunu ifade eden Gümüş, bunun 8 kilograma çıktığını ve artarak süreceğini umduklarını belirtti.

Gümüş, tarımda muz üretiminin oldukça istikrarlı bir şekilde ilerlediğini belirtti.

"Bu yıl da 650-700 bin ton civarında üretim hedefimiz var"

Türkiye'de senede neredeyse 800 bin ton muz tüketildiğini hatırlatan Gümüş, şu ifadeleri kullandı:

"Aşağı yukarı bunun yüzde 80'ini yerli üretim olarak biz karşılıyoruz. 1990'lı yıllarda bu üretim yüzde 15'ti. Hükümetimizin muz ithalatında izlemiş olduğu politika bugün bizi bu seviyelere taşıdı. 2018 yılında 450 bin ton civarında bir üretime sahiptik. 2019 yılında ise bu üretimimizi 100 bin ton civarında artırarak 550 bin tonun üzerine çıkardık. Bu yıl da 650-700 bin ton civarında üretim hedefimiz var."

Gümüş, muzun takip eden günlerde sanayiciler aracılığıyla da kullanılan ve ihraç edilebilen bir ürün durumuna geleceğini ifadelerine ekledi.

Muz üreticisi Nuri Özgün de 14 senedir 6 dönümlük bir arazi üzerine hazırladığı serada muz ürettiğini ifade ederek, "Geçen yıl 25-30 ton muz aldım. Bu da bana ortalama 130-140 bin lira arasında bir kazanç sağladı. Bu yıl da 4 dönümlük bir arazi daha hazırladım. Kredi çekip oranın sera yapım aşamasına geçeceğim. Ağustos ayında yapacağım yeni seralarla 40 tonun üzerinde verim almayı hedefliyorum." diye konuştu.

Özgün, insanların sağlıklı bir şekilde meyve tüketebilmeleri için muzu sera ortamında doğal yöntemlerle yetiştirdiklerini dile getirdi.

YORUM YAZ..
Modal