Yerli malı belgesi nedir, ne işe yarar? Yerli Malı Belgesi avantajları nelerdir? Yerli malı belgesi hakkında detaylı bilgiler

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Gıda Sicil Belgesi ile Gıda Üretim Sertifikasına sahip olanların yerli üretim yapmaları için verilen yerli malı belgesinin avantajları çok sayıda üreticinin gündeminde yer alıyor. Bu yazımızda, Yerli malı belgesi nedir, ne işe yarar? Yerli Malı Belgesi avantajları nelerdir? sorularına yanıt bulurken Yerli malı belgesi hakkında detaylı bilgilere de sahip olabilirsiniz.

23.05.2022-16:19 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-16:19) Yerli malı belgesi nedir, ne işe yarar? Yerli Malı Belgesi avantajları nelerdir? Yerli malı belgesi hakkında detaylı bilgiler

Sanayi sicil raporları ile birlikte kapasite raporlarının göz önüne alınarak TOBB’a bağlı odalar ve borsalarca yalnızca yerli üreticilere verilen belge olan yerli malı belgesinin üreticilere büyük avantajları vardır. İlgili ürünün yerli olduğunu gösteren yerli malı belgesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 13 Eylül 2014 tarihinde 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştırılmıştır. Tebliğe ait uygulama esaslarının ise TOBB Yönetim Kurulu’nca verilen onay sonrası 05 Kasım 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe alınmıştır.

Yerli Malı Belgesi avantajları nelerdir?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli malı belgesinin düzenlemesi ve ürünlerin denetlendirilmesinde sorumludur. Yerli malı belgesi almak için gerekli şartları taşıyanlar başvuruda bulunulmak istenen kurumun bünyesinde hizmet veren odalar tarafından kontrol edilmektedir.

Yerli malı belgesi nedir

Yerli malı belgesini alan kurumların takibi ise TOBB tarafından kurulan otomasyon sistemiyle kontrol edilir. Bu takipte ise sahteciliğin önüne geçmek için gerçekleştirilir. Otomasyon sistemindeki takipte ise toplanan bütün belgeler 6 aylık periyot dahilinde ilgili bakanlığa iletilir.

Kamu İhale Kurumu'nda geçtiğimiz yıllarda yapılan bir değişiklikte yerli malı belgesi sahibi olan KOBİ ve büyük ölçekli firmalar, girdikleri kamu ihalelerinde yüzde 15’e kadar fiyat avantajına sahip oldular. Yerli malı belgesiyle ürünün yerli katkı oranının ise en az yüzde 51 olması gerekirken fiyat avantajının uygulanıp uygulanmayacağı konusu devreye girdiğinde uygulanma oranı ilan ve dokümanda belirtilir.

Yerli malı belgesinin geçerlilik süresi belgenin düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl olup, TOBB'dan gelen yazıya istinaden odalara yapılacak olan belge talebinde belge başına 165,00. TL onay ücreti alınır.

YORUM YAZ..
Modal