Sağlık Bakanlığı'nın 25 Kasım tarihinde acil kullanım için başvuruda bulunmuş olduğu yerli aşı TURKOVAC'a acil kullanım izni çıktı. Bu sonucun hemen ardından Türkiye'nin yerli aşısı da koronavirüsle savaşmak için vatandaşın kullanımına sunulacak.
TURKOVAC RESMEN ONAY ALDI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığının 2022 yılı bütçesinin masaya yatırıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, yerli aşı TURKOVAC için Acil Kullanım Onayına başvurulduğunu bildirmişti. Bakanın yapmış olduğu açıklamasının üzerinden yaklaşık olarak 1 ay geçmesinden sonra tüm Türkiye'nin merakla beklediği haber sonunda geldi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) yapılan başvuru sonucunda bugün TURKOVAC için Acil Kullanım Onayı resmen alınmış oldu.
YIL BİTMEDEN YAYGIN KULLANIMA GEÇİLECEK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hedeflerinin bu yıl bitmeden yaygın kullanıma sunmak olduğunu belirterek, şunları ifade etmişti: 'Konuşmama başlamadan önce milletimiz için önemli bir müjdeyi vermek isterim. Yerli COVID-19 inaktif aşımız TURKOVAC bugün itibarıyla Acil Kullanım Onayına müracaat etmiştir'dedi ve. 'Yıl bitmeden yaygın kullanıma geçeceğini umut ediyorum. Hücreden aşıya kadar her aşaması ülkemizde ve ülkemiz bilim insanlarınca geliştirilen milli aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı, uğurlu olmasını dilerim.' ifadelerini kullandı.
YERLİ AŞI TURKOVAC'IN İLK SEVKİYATI YAPILDI
ACİL kullanım onayı verilen ve Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir laboratuvarda seri üretimi başlamış olan Türkiye'nin yerli aşısı Turkovac'ın ilk sevkiyatı, Ankara'ya gerçekleşti.Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 36 bin metrekarelik laboratuvarda hummalı bir çalışma devam ediyor. Koronavirüse karşı Türk bilim insanları tarafından geliştirilmiş olan Turkovac aşısının üretimi yüzde 100 yerli imkanlarla sağlandı. Seri üretimine başlanmış olan Turkovac, 24 yıl sonra geliştirilmiş olan yerli aşı olma özelliğine de sahip. Şanlıurfa'daki laboratuvarda seri üretime geçtiklerini hatırlatan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşılamada son sırada yer almakta olan kentteki vatandaşlara Turkovac aşısı olmaları için çağrıda bulunuldu.
BU AŞI, DÜNYADAKİ TÜM TOPLUMLARA ULAŞACAK
Turkovac için bugün ilk sevkiyatın yapılacak olduğunu ifade etmiş olan Prof. Dr. Kara, 'Artık Şanlıurfa'da üretilen bir aşımız vardır. Kalitesi, dünya ortalaması üstünde olan bir aşıdır. Bunun için başta Şanlıurfa olmak üzere herkesin yerli ve milli aşımızdan olmalarını istiyorum' dedi. 'Bu aşıyı yaptıranların aynı zamanda bizlere de yardımcı olmalarını istiyorum. Bu aşıyı olanların serum ve kan örneklerini vermelerini istiyorum. Bize ve dünyaya çok faydası olacaktır. Bu aşı, dünyadaki tüm toplumlara ulaşacak bir aşıdır' şeklinde ifadeler kullandı.
KISIRLIK İDDİASINA CEVAP
Aşı ile ilgili tedirginlik yaşanmaması gerektiğini özellikle vurgulamekta olan Prof. Dr. Kara 'Aşı ile ilgili akıllarda sorular olabilir. Akıllarına ne geliyorsa, sağlık çalışanlarına sorsunlar. Bugüne kadar dünyada geliştirilen hiçbir aşının kısırlık yönünden bir etkisi olmadı' dedi. 'Turkovac için de böyle bir şey söz konusu değildir. Vatandaşlarımız rahat olsun. Herhangi bir korkuya kapılmasın. Gönül rahatlığıyla herkes bu aşıyı olabilir' şeklinde ifadeler kullandı.
ALKIŞLAR EŞLİĞİNDE UĞURLANDI
Üretilmiş olan Turkovac aşılarının ilk partisi ambalajlanarak özel bir nakliye aracına yüklendi. 150 bin adet aşının yüklenmiş olduğu araç, çalışanların alkışları ile beraber Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı. Aşıların önümüzdeki günlerde Türkiye'deki diğer illere de gönderileceği ifade edildi.
TURKOVAC HANGİ AŞAMALARDAN GEÇTİ?
Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ortaklığı ile geliştirilmiş olan TURKOVAC'ın ilk aşaması olan Faz 1 çalışmaları, 5 Kasım 2020'de başlamıştı. 44 gönüllü üzerinde uygulama yapılmış olan Faz 1 aşamasının hemen ardından ilk dozu 10 Şubat'ta yapılan Faz 2 çalışmaları ise 250 gönüllü ile birlikte yürütüldü ve her iki aşamada da aşıyla ilgili olumlu sonuçlar alındı. Yerli aşının etkinliğinin daha geniş bir kitle üzerinde değerlendirilmesini içeren Faz 3 çalışmaları ise 22 Haziran tarihinde başlamış oldu. Yurt içi ve yurt dışında binlerce gönüllünün katılımı ile gerçekleşen Faz 3 çalışmaları kapsamında daha önce koronavirüsü hiç geçirmeyen ve hiç Kovid-19 aşısı olmayanlara TURKOVAC'ın uygulanması devam etmekte.
EN GENİŞ KAPSAMLI AŞI PROJESİ
TURKOVAC, aynı anda yürütülen 8 ayrı klinik çalışma ile Türkiye'nin en geniş kapsamlı aşı geliştirme projesi olma özelliğine sahip. Klinik çalışmalar dahilinde en son ekim ayında TURKOVAC'ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmaya 28 ildeki 41 hastanede hizmete sunuldu. Hatırlatma dozu çalışması kapsamında, daha önce Kovid-19 geçirmemiş ve 2 doz Sinovac aşısı olmuş, 18-59 yaş arası sağlıklı kişiler arasından seçilen gönüllülerin yarısına üçüncü doz olarak TURKOVAC, diğer yarısına da Sinovac aşısı yapıldı. TÜSEB desteği ile birlikte yürütülen bu klinik çalışma tamamlanma aşamasına geldi. Sonuçların yakın bir zamanda açıklanması hedefleniyor.
BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?
Acil kullanım onayı, Dünya Sağlık Örgütü veya Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilmiş olan, halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda sorumlu kurum tarafından verilen kullanım izni anlamını taşıyor. Türkiye'de aşılar için bu süreç, TİTCK tarafından 'Acil Kullanım Onayı Başvurusu ve Değerlendirmesi Hakkında Kılavuz' ışığında yürütülen incelemeler sonucunda tamamlanmış olacak. Buna göre, yerli aşı adayı TURKOVAC için öncelikle başvurunun ön değerlendirmesi gerçekleşecek. Bu aşama bittiğinde ise aşıyla ilgili olarak yürütülen çalışmaların sonuçlarına odaklanılacak ve kapsamlı değerlendirme süreci başlamış olacak. Değerlendirme aşamasında aşının yarar/risk dengesi, klinik verileri, halk sağlığına faydaları gibi kıstaslar bilimsel ve uluslararası standartlara göre incelemeye alınacak.