Yerli Helikopter Gökbey İlk Kez Havalandı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından tasarlanan ve üretilen yerli helikopter Gökbey, tam donanımlı olarak ilk defa gökyüzüyle açıldı

29.06.2019-16:54 - (Son Güncelleme: 29.06.2019-16:44)

TAI tarafından tasarlanan ve üretilen T625 Gökbey helikopteri yapılan test ve denetimleri başarıyla tamamladı. Daha sonrasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne başvuran TAI gerekli izinler alındıktan sonra TC-HLI kuyruk tescilli Gökbey'i ilk defa tam donanımlı olarak gökyüzüyle buluştu.

45 DAKİKA SÜRDÜ  

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "TUSAŞ tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen Gökbey helikopterimiz, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün verdiği uçuş izni ile beraber ilk sertifikasyon uçuşunu yaptı. 45 dakikalık uçuşla projede önemli bir aşama daha kaydedildi.E meği geçen herkesi tebrik ediyorum." açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz sene prototip şekliyle havalanan ve ilk denemede başarılı olan Gökbey, 12 kişi kapasiteli olarak üretilecek ve genel maksat helikopter olarak piyasaya çıkarılacak.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Twitter'da paylaşılan açıklamada, "TAI tarafından tasarlanan ve üretilen T 625 Gökbey helikopteri yapılan test ve denetimler sonucunda SHGM'nin verdiği izin çerçevesinde ilk uçuşunu başarı ile yaptı. Tüm emeği geçenleri kutluyoruz." sözleri kullanıldı.

GÖKBEY 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyacının özgün bir platform ile karşılanması amacıyla yürütülen Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatılmıştı.

Program bütçesi ve takvimi 03 Ocak 2013 tarihli SSİK ile belirleni ve 26 Eylül 2013 tarihinde SSM ile TUSAŞ arasında sözleşme yapıldı.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda bile, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz tüm şartlarda etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, milli imkanlar kullanılarak tasarlandı.

ATAK Programı boyunca kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı doğrultusunda, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak yapılıyor.

Helikopterin seri üretiminin 2021 senesinde başlayacağı ön görülüyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.


YORUM YAZ..
Modal